Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Αγώνας και αντίσταση, αξίες διαχρονικές

Εκεί όπου μαρτύρησαν αγωνιστές, κομμουνιστές, απλοί άνθρωποι και διανοούμενοι, αντιστεκόμενοι στις κυρίαρχες επιλογές, αγωνιζόμενοι για τα απλά, ανθρώπινα δικαιώματα και ιδανικά

Status

Η αλήθεια και η ιστορία είναι πεισματάρικες: Κόντρα στην «παγκοσμιοποίηση» των πολυεθνικών και των αφεντικών της «νέας τάξης» για κέρδη και κυριαρχία, υπάρχουν διαχρονικές αξίες, αξίες πραγματικές, που αντέχουν στο διάβα του χρόνου. Αυτές, όπως της αλληλεγγύης των εργαζομένων και των λαών, της αντίστασης στην υποταγή και τη βαρβαρότητα των ιθυνόντων, η αξία του καθημερινού αγώνα των απλών ανθρώπων για την ειρήνη, για την πραγματική ελευθερία, που εξασφαλίζει η πραγματική ισότητα δικαιωμάτων, ο αγώνας γι' αυτές τις αξίες και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Την πραγματικότητα αυτή που σχετίζεται, και δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, με τον απλό εργαζόμενο άνθρωπο, με τις καταπιεσμένες τάξεις και τους λαούς, ήρθε να υπενθυμίσει η εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και άλλων διανοουμένων, μπροστά στις φυλακές του Επταπυργίου. Εκεί όπου, για τις ιδέες, τα ιδανικά και τις πανανθρώπινες αξίες, μαρτύρησαν αγωνιστές, κομμουνιστές, απλοί άνθρωποι και διανοούμενοι, αντιστεκόμενοι στις κυρίαρχες επιλογές, αγωνιζόμενοι για τα απλά, ανθρώπινα δικαιώματα και ιδανικά, εκφράζοντας τα συλλογικά λαϊκά συμφέροντα.

Αυτή η ιστορική μνήμη για τους λαϊκούς αγωνιστές-ήρωες, που αντιστάθηκαν, που αγωνίστηκαν για τα δίκαια των εργαζομένων και καταπιεσμένων λαών, που έφθασαν, πολλοί απ' αυτούς συνειδητά, στην υπέρτατη προσωπική θυσία με βάση τη συνείδηση του χρέους απέναντι στα συλλογικά συμφέροντα και τις αξίες της τάξης και του λαού τους, αποτελεί, πρέπει να αποτελεί, μοναδική πηγή έμπνευσης για το σημερινό απλό άνθρωπο-αγωνιστή, για τη συνέχιση του αγώνα. Γιατί ο κάθε απλός άνθρωπος-αγωνιστής τότε μπορεί να έχει ήσυχη τη συνείδησή του, όταν μπορεί να πει όσα ο Μπλανκί τόνισε στους κατηγόρους του: «Η συνείδηση του καθήκοντος που εκπλήρωσα με ηρεμία και επιμονή, μ' έκανε να κρατήσω το κεφάλι ψηλά μέσα στις πιο σκληρές δοκιμασίες...». Να τιμά όσα χιλιάδες ήρωες αγωνιστές, κομμουνιστές, σύμβολα ανδρείας, αξιοπρέπειας, περηφάνιας, ακλόνητης πίστης στην υπόθεση του λαού και στα ιδεώδη του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού έδειξαν με τον αγώνα, τη στάση και τις απολογίες τους στις φυλακές, στις εξορίες, στα δικαστήρια και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.


Ιδιαίτερα σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όπου η βαρβαρότητα της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού απειλεί να ισοπεδώσει τα πάντα, αξίες και συλλογικά συμφέροντα των λαών, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αναδείχνεται με την επιχείρηση αλλοτρίωσης των λαϊκών συνειδήσεων, της εξουθένωσης και της υποταγής που πασχίζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, οι υποτακτικές ολιγαρχίες του πλούτου και οι υπηρέτες τους. Κι εδώ είναι που αναδείχνεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη της αντίστασης και του αγώνα, η συναίσθηση του χρέους κάθε απλού ανθρώπου, η αξία της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας, των απλών ανθρώπων ξεχωριστά και, συλλογικά, των λαών και των καταπιεζόμενων όπου Γης.

Τα μέσα που διαθέτουν σήμερα ο ιμπεριαλισμός και οι πολυεθνικές μπορούν να θολώνουν το νου και τη σκέψη πολλών ανθρώπων, να κάνουν το μαύρο άσπρο και με τους μονόδρομούς τους να εκβιάζουν πιο αποτελεσματικά για την υποταγή των απλών ανθρώπων. Ομως, όπως μας θύμισαν στη μοναδική αυτή εκδήλωση και οι σύντροφοι στη Θεσσαλονίκη, η ιστορία έχει πολλά να μας διδάξει. Οτι οι πραγματικές αξίες ούτε μπορεί να εξοστρακίζονται, ούτε, πολύ περισσότερο, ξεπερνιούνται. Αναντικατάστατη αξία, αναδείχνεται εδώ, ο ίδιος ο καθημερινός αγώνας όλων μας, των απλών ανθρώπων και ιδιαίτερα των κομμουνιστών, η αντίσταση, σαν στάση ζωής, στη μοιρολατρία, στο συμβιβασμό και την υποταγή, για ατομικές και συλλογικές αξίες. Η αντίσταση στην κοινωνική αδικία και τη μιζέρια των λιγότερων δικαιωμάτων.


Γ.Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηρωισμός και αξίες (2008-12-24 00:00:00.0)
Τίμησαν τον Μ. Γλέζο (2001-03-09 00:00:00.0)
Για τις πιο όμορφες μέρες μας... (2000-12-30 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρα μηνύματα (2000-11-16 00:00:00.0)
Τα ρετάλια και το μέλλον (1998-04-23 00:00:00.0)
Σύμβολο θυσίας, πίστης και ελπίδας (1997-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ