Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Δικαίωμά μας η δωρεάν στέγαση

Συμβολική κατάληψη χτες στην Πρυτανεία

«Η δωρεάν στέγαση είναι δικαίωμα, που δεν έχουμε σκοπό να το χαρίσουμε», δήλωσαν χτες φοιτητές από έξι φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αθήνας (Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογικό, ΜΙΘΕ, Επικοινωνίας και ΜΜΕ και Δασκάλων), που πραγματοποίησαν συμβολική μονοήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του ιδρύματος. Οι φοιτητές έφτασαν στα Προπύλαια νωρίς το πρωί, «στόλισαν» το κτίριο με τα πανό τους και έστησαν μικροφωνική εγκατάσταση απ' όπου εκφωνούσαν τα αιτήματά τους για πραγματικά δημόσια και δωρεάν στέγαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι φοιτητές, σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της κατάληψης, στην Αθήνα σπουδάζουν περίπου 180.000 φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ κι από αυτούς οι 50.000 περίπου, κατάγονται από άλλη πόλη. Ομως οι κλίνες που διατίθενται σε εστίες ή ξενοδοχεία για τη στέγασή τους είναι μόλις 2.800! Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση καλύπτεται μόνο το 5,6% των αναγκών στέγασης των φοιτητών στην Αθήνα, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία οδηγείται στα υπέρογκα ενοίκια.

Η εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών του ΜΙΘΕ, Ελένη Χαραλάμπους, μίλησε επίσης για το συγκρότημα φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθήνας στα Ιλίσια, που ανακαινίστηκε πρόσφατα για τις ανάγκες του «Αθήνα 2004» και θα παραδοθεί εκ νέου για χρήση στους φοιτητές. «Το τοπίο είναι θολό», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το κόστος συντήρησης των νέων εστιών φτάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει το πανεπιστήμιο, οπότε οι φοιτητές δε γνωρίζουν ακόμα αν θα αναλάβει το πανεπιστήμιο τη λειτουργία τους κι αν θα στεγάζει τους φοιτητές δωρεάν.

Ως αιτία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, η Ε. Χαραλάμπους υπέδειξε την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την πολιτική (που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ) που σπρώχνει την ανώτατη εκπαίδευση στην ιδιωτικοποίηση, με δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, πληρωμή συγγραμμάτων και σημειώσεων σε σχολές κλπ. Την ίδια στιγμή, το λαϊκό εισόδημα διαρκώς συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να αναγκάζονται να εργαστούν παράλληλα, πράγμα που αποβαίνει και πάλι εις βάρος των σπουδών τους.

Απέναντι σ' όλα αυτά, οι φοιτητές που κινητοποιήθηκαν χτες, απαιτούν: καμιά επιβολή ενοικίου στις εστίες, ανέγερση νέων εστιών, άμεση επινοικίαση ξενοδοχείων (ως προσωρινή λύση) και δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών από άλλες πόλεις που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Επίσης απαίτησαν οι φοιτητικές εστίες να καλύπτονται από το ακαδημαϊκό άσυλο και να μην επιβληθούν σ' αυτές αντιδραστικοί εσωτερικοί κανονισμοί.

Τόνισαν ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλο το λαό και κάλεσαν τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους να συζητήσουν και να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, ενώ πρόσθεσαν ότι θα θέσουν το ζήτημα στις συγκλήτους των ιδρυμάτων, θα συντονίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ