Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μικρομηκάδων γιορτή στη Δράμα

Η καρδιά του κινηματογράφου θα χτυπά δυνατά στη Δράμα από τις 19 - 25 Σεπτεμβρίου. Ανανεωμένο, με πλήθος ταινιών στο ελληνικό και στο διεθνές τμήμα, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ξεκινά έχοντας και τη διεθνή αναγνώριση, ως ένα από τα 12 Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το βραβείο του οποίου μετέχει στη διαδικασία υποψηφιότητας για τα μεγάλα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Prix UIP».

Οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο «Αστέρια», αλλά και στην ανακαινισμένη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου «Ολύμπια».

Στο ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετάσχουν: 28 ταινίες μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ, 16 σπουδαστικές, 13 στο τμήμα «Ελληνες του Κόσμου». Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν: 54 ταινίες μυθοπλασίας, 17 animation, 4 ντοκιμαντέρ, από 41 χώρες.

Μεγάλο αφιέρωμα στο Βρετανικό Κινηματογράφο θα παρουσιαστεί, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα: Από το Free Cinema του σπουδαίου Λίντσεϊ Αντερσον μέχρι και τους πιο σύγχρονους σημαντικούς Βρετανούς σκηνοθέτες: Asif Kapadia («The Warrior») Steven Daldry(«Ωρες») κ.ά.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν: Το φετινό πρόγραμμα «Europe in Shorts Fantastic», το οποίο περιλαμβάνει 9 σημαντικές ταινίες μικρού μήκους φανταστικού κινηματογράφου από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Τρεις εκθέσεις εικαστικών (ζωγραφικής - κόμικς, γλυπτικής, φωτογραφίας) Δραμινών καλλιτεχνών. Ενα αφιέρωμα για τα παιδιά, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, θα δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές της πόλης, να παρακολουθούν καθημερινά την αριστουργηματική, μοναδικά συγκινητική και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Το χαμίνι». Καθημερινές παρουσιάσεις σημαντικών κινηματογραφικών, αλλά και λογοτεχνικών, βιβλίων. Το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 25/9 με συναυλία των Ευανθίας Ρεμπούτσικα - Ελλης Πασπαλά, μετά την τελετή λήξης, στη Λίμνη Αγίας Βαρβάρας.

Ενδιαφέρον στοιχείο του φετινού Φεστιβάλ αποτελεί η πρωτοβουλία του BRITISH COUNCIL να διοργανώσει διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους για νέους και να προβληθούν οι τρεις πρώτες στο Φεστιβάλ.

Η βραβευμένη Βρετανή σκηνοθέτρια Suzanna Gent, με αφορμή το βρετανικό αφιέρωμα θα δώσει σεμινάριο σκηνοθεσίας, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες, νέους κινηματογραφιστές, σπουδαστές, αλλά και κινηματογραφόφιλους. Οι ενδιαφερόμενοι για το σεμινάριο ας απευθυνθούν στα γραφεία του Φεστιβάλ Δράμας στην Αθήνα (Μπενάκη 71, 4ος όροφος, τηλέφωνο 210-3300309).

Τα βραβεία του ελληνικού διαγωνιστικού είναι: Μυθοπλασίας Α' Βραβείο (6.000 ευρώ και Β' Βραβείο (2.350 ευρώ). Ντοκιμαντέρ Α΄ Βραβείο (2.950 ευρώ). Σπουδαστική Α' Βραβείο: Υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό (2.950 ευρώ). «Ελληνες του κόσμου» Α' Βραβείο (5.860 ευρώ).

Στο Διεθνές διαγωνιστικό: Καλύτερης ταινίας «Grand prix» (2.950 ευρώ) και Β' (2.350 ευρώ). Βραβείο «καλύτερης βαλκανικής ταινίας» (2.350 ευρώ). Βραβείο κινουμένου σχεδίου (1.470 ευρώ).

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θεσμοθέτησε επίσης τα βραβεία: Βραβείο - υποτροφία στη μνήμη της Τώνιας Μαρκετάκη (7.350 ευρώ), για την Καλύτερη Γυναικεία Σκηνοθεσία. Βραβείο (5.900 ευρώ) στην καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Ελληνες του Κόσμου». Εξι διακρίσεις - κίνητρα (3.000 ευρώ έκαστο) σε σκηνοθέτες που θα ξεχωρίσουν για το έργο τους. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την επόμενη μικρού μήκους ταινία, του κάθε σκηνοθέτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ