Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία της «Μόστρας»

Με την απονομή του «Χρυσού Λέοντος» στην ταινία «Vera Drake», του Μάικ Λι, που αναφέρεται στο θέμα των αμβλώσεων, έκλεισε η αυλαία του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής πήρε ο νεαρός Ισπανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Αμεναμπάρ, για την ταινία του «Εξω στη Θάλασσα», που αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός παράλυτου άνδρα, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα της ευθανασίας. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Χαβιέ Μπαρντέμ, απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Η ποιητική δημιουργία «Αδειο σπίτι» («Binjip»), του Κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ, τιμήθηκε με τον «Αργυρό Λέοντα» σκηνοθεσίας. Το βραβείο «Volpi» γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ιμέλντα Στάουντον («Vera Drake»).

Συνοψίζοντας το φετινό φεστιβάλ, επισημαίνουμε ότι η επιλογή του διευθυντή του Φεστιβάλ, Μάρκο Μίλερ, να υποστηρίξει τον εμπορικό, κυρίως αμερικανικό, κινηματογράφο, υποβάθμισε την ποιότητα του φεστιβάλ. Η προβολή των αμερικανικών ταινιών στις κεντρικές αίθουσες, με παρόντες τους σταρ, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να αγνοηθούν οι υπόλοιπες προβολές.

Η εμπορευματική «λογική» του φετινού φεστιβάλ αποδείχνεται και από την πώληση υπεράριθμων εισιτηρίων σε σχέση με τη χωρητικότητα των αιθουσών. Ετσι, ακόμα και ο Αλ Πατσίνο και άλλοι συμπρωταγωνιστές και συντελεστές της ταινίας «Ο έμπορος της Βενετίας» δε βρήκαν θέση στην προβολή της.

Οι υπερβολές του φεστιβάλ ξεπέρασαν κάθε όριο, όταν την Παρασκευή το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, με συγκατάθεση του δημάρχου Βενετίας, σε μια γιγάντια οθόνη προβλήθηκε για λίγους εκλεκτούς η αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων «Shark Tale», και για λόγους ασφαλείας απαγορεύτηκε η είσοδος στην πλατεία, από 400 αστυνομικούς.

Από τις ταινίες εντός αλλά και εκτός Φεστιβάλ ξεχώρισαν οι: «Shijie» του Κινέζου Jia Zhangke, οι ιαπωνικές «Vital» του Shinya Tsukamoto και «Izo» του Miike Takashi, όπου είναι εμφανής η κινηματογραφική επίδειξη όλων των συντελεστών και ξεχωριστή η ποιότητα της φωτογραφίας. Οι ισραηλινές «Ve lakachta lecha isha» των Slomi και Ronit Elkabetz και «Promised Land» του γνωστού Amos Gitai, που αντιμετωπίζουν με κριτικό πνεύμα καυτά θέματα της εβραϊκής κοινωνίας, ενώ η Φινλανδέζα Pirjo Honkasalo με την ταινία «The 3 rooms of Melancholia» αναλύει με γυναικεία ευαισθησία το πρόβλημα της Τσετσενίας. Ο Ιταλός Gianni Amelio με το φιλμ «Le chiavi di casa» προτείνει ένα συλλογισμό γύρω από τις φυσικές και ψυχικές ασθένειες. Ξεχώρισαν, επίσης, οι ταινίες γνωστών δημιουργών του κινηματογράφου όπως: «Land of Plenty» του Mim Wender, «La demoiselle d'honneur» του Claude Chabrol, «5x2» του Fransois Ozon, «O quinto imperio» του Manoel di Oliveira. Από τις αμερικανικές προβολές αξιόλογη είναι η «Colllateral» του Michale Mann.


Ε. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ