Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ψεύτης...

«

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτή η συναισθηματική τάση υποστήριξης της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής οδηγεί στον πολιτικό παραλογισμό, να επιχειρείται, π.χ., από το ΚΚΕ η συγκάλυψη και η δικαιολόγηση των εγκλημάτων του Κρεμλίνου στην Τσετσενία και σήμερα που δεν υφίσταται κανένα πολιτικό υπόβαθρο συνενοχής, ούτε καν ιδεολογικό. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για όλους τους αριστερούς να χωνέψουμε ότι η χώρα που έβγαλε τον Λένιν, τους μπολσεβίκους και τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση έχει εκφυλιστεί σε μια αποκρουστική χώρα που δολοφονεί εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους το ίδιο αδίστακτα με τις ΗΠΑ, αλλά η ιδεολογικοπολιτική ήττα της Αριστεράς στην ΕΣΣΔ δεν αναιρείται με την υποστήριξη των εγκλημάτων του Γιέλτσιν και του Πούτιν στην Τσετσενία, όπως κάνει ο "Ριζοσπάστης"». Από το «Πριν», 12 Σεπτέμβρη, άρθρο του Γ. Δελαστίκ.

Λένε πως το τέρμα του κατήφορου είναι ο πάτος, αλλά φαίνεται πως ο Γ. Δελαστίκ βάλθηκε να σκάβει τον πάτο... Αγνωστο κάτω από ποια πίεση βάλθηκε να σκαρφιστεί τέτοια παραμύθια για το ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη». Αυτά τα τόσο μεγάλα ψέματα δε γίνονται από κανένα λάθος ή δημοσιογραφική αμέλεια. Γίνονται στημένα και ο ίδιος μόνον ξέρει, γιατί ...στήθηκε τόσο χοντροκομμένα. Εμείς από τα γεγονότα και τη συμπεριφορά του, μόνο να υποθέσουμε μπορούμε...

Είναι αυτός, που αμέσως με τα γεγονότα στην πόλη Μπεσλάν πήρε τα κανάλια βόλτα (τυχαίο, άραγε;) και εφ' όσον είχε ο ίδιος διαλέξει ιμπεριαλιστή, προέτρεπε και τους τηλεθεατές, να κάνουν την επιλογή του. Σ' αυτήν του τη γύρα, ούτε λίγο - ούτε πολύ, μίλησε για «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα» των Τσετσένων, την ώρα που ξέρει καλύτερα ίσως από τον καθένα πως τέτοιο ζήτημα στην ενδοϊμπεριαλιστική φαγωμάρα μπαίνει μόνο στα σενάρια, που απορρέουν από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Είναι ακριβώς αυτοί, που ενθαρρύνουν και εξοπλίζουν τους αποσχιστές και που προσφέρουν άσυλο και προστασία στους ηγέτες τους. Εχουν κάθε συμφέρον με την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, τόσο για τα πετρέλαια του Καυκάσου, όσο και για τη γεωστρατηγική θέση της Τσετσενίας. Αναμενόμενο είναι, γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα της εκμετάλλευσης. Ο Γ. Δελαστίκ είναι άγνωστο(;) πώς λειτουργεί.

Περιττό ίσως να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πώς έχει αντιμετωπίσει ο «Ριζοσπάστης» όλα τα τελευταία χρόνια τα εγκλήματα του Γιέλτσιν και του Πούτιν, τόσο για το τσετσενικό ζήτημα, όσο και για το σύνολο του ρωσικού λαού. Εγκλήματα, που απορρέουν από το γεγονός πως είναι εκπρόσωποι μιας αστικής τάξης, που έχει πλέον ενσωματωθεί στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και, όπως είναι φυσικό, λειτουργεί σαν αναπόσπαστο κομμάτι του.

Πάντως, έτσι για «να τον πονέσουν τα νύχια του στο σκάψιμο του πάτου» που διάλεξε ο αρθρογράφος του «Πριν», να θυμίσουμε μερικά από τα δημοσιεύματα των πολύ τελευταίων ημερών στο «Ριζοσπάστη». Το Σάββατο, 4 Σεπτέμβρη, σε άρθρο της εφημερίδας, που απαντούσε στις πρώτες νύξεις του Γ. Δελαστίκ περί «απελευθερωτικού κινήματος», γράφεται «πως ο μετασοβιετικός Καύκασος έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη πεδίο άγριου (όπως εξελίσσεται) ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, μεταξύ των παραπάνω δυνάμεων και της ρωσικής αστικής τάξης...». Στις 5 Σεπτέμβρη, σε άρθρο όπου αποκαλύπτεται ο εγκληματικός ρόλος του Γιέλτσιν και του Πούτιν, σε ένα από τα συμπεράσματα γράφεται: «...η κατάσταση βολεύει και τον Πρόεδρο Πούτιν, που, όπως είναι γνωστό, θεμελίωσε την εξουσία του πάνω στα πτώματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις ρωσικές μεγαλουπόλεις τα τελευταία χρόνια». Στις 7 Σεπτέμβρη, στη στήλη «Η άποψή μας», γράφει ο «Ριζοσπάστης» για τη σημερινή Ρωσία και την κυβέρνησή της πως «είναι σημαίνον μέλος του ιμπεριαλιστικού συστήματος και σαν τέτοιο συμπεριφέρεται στο λαό του, είτε πρόκειται για Ρώσους, είτε για Τσετσένους». Στις 10 του Σεπτέμβρη, επίσης, σε άρθρο σχετικό με τα «προληπτικά χτυπήματα», που εξάγγειλε η ρωσική ηγεσία, ο «Ριζοσπάστης» γράφει: «Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τώρα η Ρωσία ανήκουν στο εγκληματικό σύστημα του ιμπεριαλισμού και λειτουργούν σχεδόν ταυτόσημα. Ανταγωνίζονται και συμμαχούν, τρομοκρατώντας τους λαούς και σπέρνοντας την καταστροφή και το θάνατο».

Υπάρχουν και άλλα πολλά σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών της εφημερίδας μας. Ομως, μόνο τα παραπάνω αποσπάσματα αρκούν, για να συμπεράνουμε πως ο Γ. Δελαστίκ δεν έχει πάθει καμιά «σύγχυση», που τον οδήγησε να γράφει ό,τι του κατέβει. Τους αναγνώστες του θέλει να συγχύσει με ψέματα, που βγαίνουν μόνο από την κοιλιά του, για να δικαιολογήσει το γεγονός πως από τους ιμπεριαλιστές αυτός έκανε την επιλογή του... Εμείς παραμένουμε ενάντια σ' ολόκληρο το εκμεταλλευτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του σε ολόκληρο τον κόσμο. Δε θα σταματήσουμε μέχρι την οριστική εξάλειψή του.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ