Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρήματα στα Κατεχόμενα

Τάφος της ελληνορωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια. Στον τάφο βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και κομμάτια αγγείων. Οπως δήλωσε η αρχαιολόγος Φίγκεν Κέινερ, η δομή του τάφου είναι πολύ ξεχωριστή, ενώ ο τάφος αυτός συλήθηκε κατά την αρχαϊκή περίοδο.

Από το όνομα της αρχαιολόγου δε δείχνει πως αυτή είναι από την Τουρκία ή από τα Κατεχόμενα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τουρκοκυπριακό καθεστώς συνεργάζεται με μεμονωμένους ξένους αρχαιολόγους για τη διενέργεια ανασκαφών στα Κατεχόμενα.

Εξάλλου, στις αρχές του μήνα, στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών, αποκαλύφθηκαν δύο αρχαίοι τάφοι της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής στο κατεχόμενο χωριό Καζάφανι. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στους τάφους βρέθηκαν ανθρώπινα οστά, χρυσά δαχτυλίδια και γυάλινα ποτήρια.

Στην περιοχή Καζάφανι υπάρχει νεκρόπολη, από τις αρχαιότερες που βρέθηκαν στην Κύπρο, στην οποία ανακαλύφθηκαν πολλοί τάφοι στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Οι αρχές του ψευδοκράτους αρνούνται να παρέμβουν, παρά τις επισημάνσεις ακόμη και Τουρκοκυπρίων αρχαιολόγων και διανοουμένων, οι οποίοι τόνισαν τον κίνδυνο να καταστραφούν ανεκτίμητα αρχαιολογικά στοιχεία.

Πάντως, όσον αφορά στα υπάρχοντα προσκυνήματα στα Κατεχόμενα (πολλά αποτελούν μνημεία), τα έξοδα αναστήλωσης και συντήρησής τους προτίθεται να τα αναλάβει η Μονή Κύκκου μέσω του ΟΗΕ, με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης και των κομμάτων. Θα ζητηθεί επίσης να αποδοθούν στο νόμιμο κάτοχό τους, την Εκκλησία της Κύπρου. Αυτά δήλωσε ο Επίσκοπος Κύκκου, Νικηφόρος, από το Ναό των Αγίων Πάντων στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι την αναστήλωση και συντήρηση έπρεπε να είχε αναλάβει το κατοχικό καθεστώς, το οποίο ευθύνεται για την άθλια κατάσταση των ιερών προσκυνημάτων στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ