Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2004
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Τίποτα ουσιαστικό για τις ανάγκες των αναπήρων

Τα περισσότερα ειδικά σχολεία της χώρας βρίσκονται υπό διάλυση ή φυτοζωούν, ενώ οι ανάπηροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, στην άθληση, στην εκπαίδευση, στη δουλιά, στην καθημερινή τους ζωή, επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Την πραγματική αθλιότητα που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με αναπηρίες (ΑμεΑ) και οι οικογένειές τους, σε όλους τους τομείς της ζωής τους, πέρα απ' τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και τη σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρείται να παρουσιαστεί στα πλαίσια της Παραολυμπιάδας, αλλά και την άρνησή τους να γίνουν ντεκόρ σε φιέστες που χρησιμοποιούνται ως μέσο συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκπροσώπων για τα προβλήματα των ΑμεΑ, ανέδειξαν συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του αθλητικού και γονεϊκού αναπηρικού κινήματος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες.

«Δεν μπορούν να εμφανίζονται ενόψει της Παραολυμπιάδας ευαίσθητοι και αρωγοί του αγώνα των αναπήρων αυτοί που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία και την ειδική αγωγή, καταργώντας και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει», υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ. Και τόνισαν ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε για την Παραολυμπιάδα, που θα μείνει για την ικανοποίηση των αναγκών των αναπήρων.

Οπως επισημάνθηκε, τα ελάχιστα ειδικά σχολεία της χώρας, που θα μπορούσαν να είναι κέντρα ανάπτυξης του ειδικού αθλητισμού και της φροντίδας των ΑμεΑ, είναι υπό διάλυση ή φυτοζωούν. Για φέτος δεν έχουν ανοίξει ακόμα το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΚ) Καλλιθέας, το Γυμνάσιο-Λύκειο Παραπληγικών Ηλιούπολης, η Σχολή Τυφλών Τηλεφωνητών Θεσσαλονίκης, το «Θεοτόκος», το ΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, η Μέριμνα Πάτρας, η «Επικοινωνία» στην Αθήνα. Πολλά από αυτά γιατί δεν υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών! Συνολικά τα ειδικά σχολεία υπολειτουργούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες ή γίνονται απολύσεις. Κι αυτά, όταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μόλις το 7% των 200.000 παιδιών της χώρας με αναπηρίες σχολικής ηλικίας ή μαθησιακές δυσκολίες πηγαίνουν σε κάποια ειδική τάξη ή σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό!

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποί τους, οι αθλητικοί σύλλογοι των αναπήρων για πάνω από τέσσερα χρόνια δεν έχουν πάρει τις τακτικές επιχορηγήσεις, με αποτέλεσμα προπονητές, γυμναστές, συνοδοί, για χρόνια να μένουν απλήρωτοι και να εξαναγκάζονται σε παραίτηση εξειδικευμένα στελέχη με τεράστια πείρα. Οι περισσότεροι αθλητές προπονήθηκαν με δικά τους μέσα ξεπερνώντας τεράστια εμπόδια, ενώ αθλητές έμειναν λόγω της υποχρηματοδότησης χωρίς προπονήσεις ή αδυνατούσαν να πάρουν μέρος σε αγώνες στη χώρα μας ή στο εξωτερικό. Στα ίδια πλαίσια, το μοναδικό έργο που είχε προγραμματιστεί για την άθληση των αναπήρων στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) έμεινε στα χαρτιά.

«Φτιάχτηκαν χώροι αθλητικοί για την Ολυμπιάδα και την Παραολυμπιάδα. Ούτε κουβέντα όμως δεν έγινε για να δοθούν χώροι στους αναπήρους για να αθληθούν. Κι αυτό, όταν ακόμα και οι πρωταθλητές τυφλοί του ποδοσφαίρου δεν έχουν ούτε ένα γήπεδο 5χ5 για να μπορούν να παίξουν ακίνδυνα μπάλα», επισήμανε ο Σ. Δέδες, πρόεδρος του Σωματείου Ποδοσφαίρου Τυφλών Αθήνας.

«Λένε ότι η Παραολυμπιάδα θα σπάσει τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και τα ρατσιστικά φαινόμενα. Οι ανάπηροι όμως αθλούνται εδώ και χρόνια με δικές τους προσπάθειες. Δεν είναι αντίπαλός μας η κοινωνία, δε φταίει ο κόσμος που δεν υπάρχουν υποδομές για τα ΑμεΑ. Οι όποιες ρατσιστικές αντιλήψεις οικοδομούνται στην πολιτική που καρατομεί τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που σκοτώνει την ελπίδα και τα όνειρα, ειδικά των νέων αναπήρων», τόνισε ο Χ. Χουρδάκης.

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ ξεκαθάρισαν ότι στηρίζουν τη γνήσια αθλητική προσπάθεια των αθλητών που συμμετέχουν στην Παραολυμπιάδα. Και κάλεσαν τους αθλητές, τους ανάπηρους, όλο το λαό να παλέψουν για μέτρα πρόληψης της αναπηρίας, για δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας-Ειδικής Αγωγής, για μαζικό ειδικό αθλητισμό που θα απευθύνεται σε όλους τους ανάπηρους, στηριγμένο στο δημόσιο ειδικό σχολείο και στη γειτονιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ