Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Απειλείται με λουκέτο λόγω υποχρηματοδότησης

Τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση οδηγούν το ΔΠΘ στην αγκαλιά των ιδιωτών

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), αφού εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει «πνιγεί στα χρέη», χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση ακόμα και να βάλει λουκέτο. Χτες πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου, προκειμένου να ενημερωθούν οι φοιτητές και οι φορείς της πόλης για το τεράστιο συσσωρευμένο έλλειμμα του Πανεπιστημίου, που φέτος άγγιξε τα 10.250.000 ευρώ. Η ετήσια χρηματοδότηση του ιδρύματος δεν ξεπερνάει τα 10.700.000 ευρώ, ποσό που αν δαπανηθεί για την κάλυψη των χρεών, θα αφήσει το Πανεπιστήμιο χωρίς χρήματα για την ακαδημαϊκή χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Ενδεικτικό της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΔΠΘ είναι ότι η ΔΕΗ διέκοψε μέσα στον Αύγουστο την ηλεκτροδότηση όλων των τμημάτων λόγω οφειλών. Τα κρατικά κονδύλια για το πανεπιστήμιο παραμένουν σταθερά την τελευταία πενταετία, παρά το γεγονός ότι η δυναμικότητα του ιδρύματος διπλασιάστηκε, ενώ από την τρέχουσα χρονιά και τα 7 τμήματα ΕΠΕΑΕΚ πέρασαν στον τακτικό προϋπολογισμό του ΔΠΘ.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν έλειψαν και φωνές μελών του πρυτανικού σχήματος που ζητούσαν «να εκμεταλλευτεί το πανεπιστήμιο την εξωστρέφειά του και να αναζητήσει πόρους από αλλού», δείχνοντας ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η θέση αυτή δεν απέχει καθόλου από την επίσημη κυβερνητική τακτική, που θέλει την εκπαίδευση να παραδίδεται σε ιδιώτες, αφού πρώτα ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της απαξιωθεί υπό το βάρος της εσκεμμένης υποχρηματοδότησης.

Απάντηση στην ουσία του ζητήματος έδωσε με την παρέμβασή της η ΠΚΣ, προτείνοντας τη δημιουργία επιτροπής αγώνα από καθηγητές, φοιτητές, εργαζόμενους και φορείς της πόλης, που θα διεκδικήσουν άμεσα την κάλυψη του ελλείμματος και θα παλέψουν για τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών του αναγκών. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, οι φοιτητές ωστόσο προχώρησαν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου σε πορεία στο κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα πραγματοποίησαν ταυτόχρονες παραστάσεις διαμαρτυρίας στις γραμματείες των τμημάτων του ΔΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ