Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους ΠρόσφυγεςΡούουντ Λούμπερς πρότεινε χτες κατά την επίσκεψή του στο Τσαντ την αυτονόμηση της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ ως μέσο για την επίλυση της κρίσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ συμφώνησαν χτες στην έδρα του ΟΗΕ (κατά δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν) «για την ανάγκη να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην προβληματική οικονομία και ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, στις σχέσεις τους με το Βελιγράδι και την αύξηση της συμμετοχής της σερβικής μειονότητας του προτεκτοράτου στη διαδικασία "μεταρρυθμίσεων"».

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο πρώην μουσικός Κατ Στίβενς προσέφυγε στη δικαιοσύνη μετά την άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την είσοδό του στο έδαφός τους. Οι αμερικανικές αρχές δεν επέτρεψαν την προηγούμενη Τρίτη στον Στίβενς - που έγινε μουσουλμάνος το 1977 και ονομάζεται έκτοτε Γιουσούφ Ισλάμ - την είσοδό του στη χώρα «για λόγους εθνικής ασφάλειας».

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Ο οικολόγος Τσίκο Μέντες ανακηρύχτηκε «εθνικός ήρωας» στη Βραζιλία, με σχετικό νομοσχέδιο το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Ημερησία της Βραζιλίας. Ο Μέντες δολοφονήθηκε το 1988 από τον Ντάρσι Αλβες, μετά από εντολή του πατέρα του Ντάρλι Αλβες Περέιρα, γαιοκτήμονα στην πολιτεία Ακρε του Αμαζονίου. Εκτοτε η φήμη του εξαπλώθηκε σ' όλο τον κόσμο, οπότε κι έγινε γνωστός ο αγώνας του για τη διατήρηση των τροπικών δασών του Αμαζονίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- O Πρόεδρος Τζορτζ Μπους διατηρεί προβάδισμα οκτώ εκατοστιαίων μονάδων από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, τον γερουσιαστή Τζον Κέρι - 49% έναντι 41%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του δικτύου CBS. Στη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, ο Μπους ήταν μπροστά με 50% έναντι 41% του Κέρι.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι βρήκαν το θάνατο από δυστύχημα σε νεόδμητο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην επαρχία Χεμπέι της Κίνας.

ΜΟΣΧΑ - ΓΚΡΟΖΝΙ.- Σε μια ανέξοδη επίδειξη αισθήματος «δικαίου» ο Τσετσένος αποσχιστής ηγέτης Ασλάν Μασχάντοφ δήλωσε ότι «θα δικαστεί» ο πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ, που διεκδίκησε την ευθύνη της σφαγής στο Μπεσλάν. Στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τα διεθνή ΜΜΕ να «συμπαραταχτούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Επίσης, δήλωσε πως «εδώ και δέκα χρόνια η Ρωσία έκανε την επιλογή προς ένα δημοκρατικό κράτος και την εισαγωγή της ελεύθερης οικονομίας και δε θα υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Το «καλό κλίμα» στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν διατηρήθηκε με την «ιστορική» συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκχ και του «προέδρου» του Πακιστάν στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πακιστάν κατήγγειλε βασανιστήρια, δολοφονίες και ακρότητες εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε βάρος των κατοίκων των ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών, όπου καταδιώκονται «μέλη της αλ Κάιντα».

BIENNH.- Την επιστροφή των επιθεωρητών για την επιτήρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων στη ΛΔ Κορέας ζήτησε χτες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Η ΛΔ Κορέας αποσύρθηκε απ' τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών απ' τις αρχές του 2003.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Αγνωστοι πυροβόλησαν χτες την 30χρονη δημοσιογράφο της ημερήσιας αλβανόφωνης εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε», Φατμίρε Τερντέβτσι, ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο ανθρωπιστικής αποστολής της οργάνωσης CARITAS της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Το συμβάν διαδραματίστηκε 30 χλμ δυτικά της Πρίστινα. Η δημοσιογράφος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής δίχως η ζωή της να διατρέχει κίνδυνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ