Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ροές»: (Σπ. Τρικούπη 56-58, 1147 Αθήνα, 210.8848.307): Στη σειρά «Micro mega» κυκλοφόρησαν σε τέσσερα βιβλία τσέπης τα εξής έργα: Ζίγκμουντ Φρόιντ «Μαθήματα ψυχικής ανατομίας» (μετάφραση Χαρά Λιαναντωνάκη. Το βιβλίο περιέχει πέντε διαλέξεις του Φρόιντ, το 1909, στη Μασαχουσέτη, με αφορμή τα 20χρονα του Πανεπιστημίου Κλαρκ). Τζόναθαν Σουίφτ «Οδηγίες προς υπηρέτες» (μετάφραση Αλεξάνδρα Δημητριάδη. Ο σπουδαίος συγγραφέας, σ' αυτό το έργο ειρωνεύεται καυστικά τη φαυλότητα και υποκρισία της αριστοκρατίας και των υπηρετών της). Πολ Λαφάργκ «Το δικαίωμα στην τεμπελιά» (μετάφραση Ελισάβετ Λαλουδάκη. Ο Λαφάργκ - γαμπρός του Μαρξ - στις αρχές του σοσιαλιστικού κινήματος θεωρούσε ότι η διεκδίκηση δουλιάς από τους προλετάριους είναι μια «τρέλα», μια καπιταλιστική παγίδα και ότι η επανάστασή τους πρέπει να την αρχίσει από τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην τεμπελιά). Σοντερλό ντε Λακλό «Γυναικών παιδεία» (μετάφραση Σοφία Κορνάρου - Αλεξάνδρα Δημητριάδη. Ο Λακλό σ' αυτό το βιβλίο εκφράζει τις επαναστατικές προοπτικές για χειραφέτηση της γυναίκας).

-- «Πατάκης»: Αντριου Ρόμπινσον «Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β' (Η ιστορία του Μάικλ Βέντρις)» (μετάφραση Ιωάννης Ν. Αρβανίτης. Ιστοριογραφία του πνευματικού άθλου του νεαρού αρχιτέκτονα Μ. Βέντρις να αποκρυπτογραφήσει το 1952 τις πήλινες, μυστηριώδεις επιγραφές που αποκάλυψαν οι ανασκαφές του Αρθουρ Εβανς, το 1900, στο ανάκτορο της Κνωσσού. Η έκδοση περιλαμβάνει παράρτημα του Χ. Ε. Μαραβέλια για τη σχετική αλληλογραφία του Βέντρις με τον Ελληνα ερευνητή Κ.Δ. Κτιστόπουλο). Τζούντιθ Σάντλινγκ «Οι αρχαίοι ελληνικοί αγώνες». (Μετάφραση Νίκος Οικονομίδης. Εικονογραφημένη μελέτη για τις μυθολογικές και θρησκευτικές απαρχές των αρχαίων αγώνων, τις τελετές, τις μορφές των αγωνισμάτων, τη διατροφή και ιατρική περίθαλψη των αθλητών). Ζωή Βαλάση «Επανάσταση ονείρων». Παραμύθι για παιδιά πάνω από 9 ετών, που σατιρίζει την κοινωνική πραγματικότητα, τις προκαταλήψεις, την πολιτική του καιροσκοπισμού, την υπερκόπωση των παιδιών με πρόωρες και πολλαπλές δραστηριότητες και την αποξένωσή τους από το διδακτικό «κόσμο» των παραμυθιών και του βιβλίου). Βαγγέλης Ηλιόπουλος - Λουτσιάνο Κομίντα «Από: Μικέλε προς: Φώτη» (μυθιστόρημα για παιδιά με θέμα την ηλεκτρονική αλληλογραφία παιδιών).

-- «Α.Α. Λιβάνης»: Ρίτσαρντ Ε. Ρουμπινστάιν «Τα τέκνα του Αριστοτέλη (πώς η αρχαία σοφία φώτισε τους σκοτεινούς χρόνους)», (Μετάφραση Ρένα Καρακατσάνη. Εκλαϊκευτική μελέτη του πανεπιστημιακού καθηγητή για την επίδραση, στους μεσαιωνικούς χρόνους, η αρχαιοελληνική φιλοσοφία και γραμματεία, παρά τη δίωξή της από την Ιερά Εξέταση και το φεουδαλισμό). Φίλιπ Τσιγάντες «Εξουσία και απληστία (μια σύντομη ιστορία του κόσμου)», (Μετάφραση Μαρία Παππά. Πραγματεία για την απληστία της εξουσίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με αναφορές σε νομοθέτες, τυράννους, φιλοσόφους, πολεμιστές κλπ.).

-- «Σαββάλας»: Νένα Κοκκινάκη «Μ. Καραγάτσης (Ο συγγραφέας και τα λογοτεχνικά προσωπεία)» (μελέτη - πορτρέτο του Μ. Καραγάτση και των προσώπων των μυθιστορημάτων του). Ντ. Ντόουνιγκ «Μπενίτο Μουσολίνι», (Μετάφραση Χρίστος Τριανταφυλλόπουλος. Εικονογραφημένο ιστόρημα για τον Ιταλό φασίστα). Α. Κλάιμπορν «Γκόντα Μέιρ», (Μετάφραση Νίκος Δούκας. Εικονογραφημένο ιστόρημα της ζωής και πολιτικής δράσης της Ισραηλίτισσας πολιτικού).

-- «Κοχλίας»: Ν. Οουεν «Το έσχατο όριο (περιπλάνηση στα όρια του διαστήματος)», εικονογραφημένη μελέτη για την κατάκτηση του διαστήματος). Τζ. Η. Μπαντάλ «Η πυθαγόρεια λύση», (Μετάφραση Τίνα Μανδηλαρά. Μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Γερμανία του 1945 και στη σημερινή Σάμο). Γιάννης Δεδής «Στην Ελλάδα ζεις, ρε!» (μυθιστόρημα για τη σημερινή Ελλάδα).

-- «Βιβλιοφιλία» Νίκος Ατζέμογλου «Η χαρτογράφηση της Κωνσταντινούπολης» (συντομογραφική μελέτη - καταγραφή των χαρτών της Κωνσταντινούπολης από το 1453 μέχρι το 1960).

-- «Δημοτικός κινηματογράφος «Κήπος» (Εκδοση του ΥΠΠΟ και του Δικτύου Δημοτικών κινηματογράφων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων, για τα 25 χρόνια του δημοτικού κινηματογράφου «Κήπος». Η έκδοση συνοδεύεται με CD με τίτλο «Οι μουσικές του «Κήπου» - καλοκαίρι 2004, που περιλαμβάνει 22 συνθέσεις από 22 ελληνικές και ξένες ταινίες του καλοκαιρινού προγράμματος του «Κήπου»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ