Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΙΝΙΟ - «ΦΛΩΡΑ»
Δεν κλείνει απλά «ένα εργοστάσιο»

Οι εργαζόμενοι στη «Φλώρα» οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο με το κλείσιμο. Αρχισαν ήδη επίσχεση εργασίας και καλούν την κυβέρνηση «να κόψει το λαιμό της» και να βρει λύση για να μην προστεθούν στη λίστα των 5.500 απολυμένων της πόλης

ΑΓΡΙΝΙΟ (της ανταποκρίτριάς μας ΜΑΡΙΑΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Κλείνει το ένα από τα τρία εργοστάσια που απέμειναν στο Αγρίνιο. Το εργοστάσιο «ΦΛΩΡΑ», που απασχολούσε 37 εργαζόμενους και κάμποσους ακόμα εποχιακούς το χειμώνα, «βάζει λουκέτο», με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά πρώτων υλών και για την πληρωμή των εργαζομένων. Η εργοδοσία (Εμπορική Τράπεζα και αδελφοί Σουμέλη -αρχικά είχε 3 μετοχές η Εμπορική Κεφαλαίου που τις αγόρασε στη συνέχεια η Εμπορική Τράπεζα) τώρα θέλει να πάρει δάνειο. Η διοίκηση έχει διαλυθεί και ο διευθύνων σύμβουλος, Γ. Σουμέλης, παραιτήθηκε στα μέσα του καλοκαιριού. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δε φέρνουν καμία ευθύνη για το κλείσιμο. Θέλουν να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Το πώς και από πού θα βρει λεφτά η εργοδοσία δεν τους ενδιαφέρει. «Να κόψουν το λαιμό τους να τα βρούνε! Να τα πάρουν από αυτούς που τους τα 'διναν τόσα χρόνια. Γιατί με δάνεια επιβίωνε το εργοστάσιο», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι της «ΦΛΩΡΑ». Το εργοστάσιο άνοιξε το 1979 και παρήγε γλυκά κουταλιού, αφυδατωμένα, μαρμελάδες. Από το 1990 και μετά παράγει χυμό πορτοκαλιού και γλυκά κουταλιού.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς χάνουν και αυτό το πενιχρό μεροκάματο χωρίς να έχουν και κάποια εναλλακτική λύση, αφού στην περιοχή του Αγρινίου, πλέον, δεν υπάρχουν δουλιές. Τα τελευταία 15 χρόνια τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν χάσει τη δουλιά τους πάνω από 5.500 εργαζόμενοι, ενώ από πέρσι μέχρι φέτος οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 15%. Ταυτόχρονα, οι αγροτικές καλλιέργειες απαξιώνονται και η άλλοτε πολυπληθής αγροτιά ξεκληρίζεται. Η ανεργία ξεπερνάει το 30% στο νομό.

Σε αυτές τις συνθήκες, τις οποίες έχει διαμορφώσει η αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι εργάτες και οι εργάτριες της «ΦΛΩΡΑ», με 5 μηνιάτικα απλήρωτα και τα έξοδα της οικογένειας να τρέχουν, καλούνται να δώσουν μία πολυμέτωπη και δύσκολη μάχη. Οι ίδιοι βλέπουν, πια, ως μοναδική διέξοδο τον αγώνα. Με τον αγώνα, το εργοστασιακό Σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, στόχο έχουν την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Στη «ΦΛΩΡΑ» έχουν γίνει αγώνες σχεδόν από την ίδρυση του εργοστασίου, και συνεχίζουν αγωνιστικά. Είναι από τα πρώτα εργοστάσια στο Αγρίνιο που κατέκτησε το 5ήμερο, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων και 63% επί του ημερομισθίου για τη μέρα του Σαββάτου. Τα τελευταία χρόνια συχνά οι εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας. Οι εργαζόμενοι της «ΦΛΩΡΑ» είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά. Ο,τι κάνουν, είναι αποφασισμένοι να το κάνουν όλοι μαζί, συντονισμένα με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ