Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλουσιότερο... και πολυφωνικό «Πανόραμα»

Αρχισε χτες το 6ο Διεθνές «Πανόραμα» της Κινηματογραφικής Λέσχης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει έως τις 9/10. Θυμίζουμε πως, δυστυχώς, είναι η τελευταία διοργάνωση του «Πανοράματος», και ότι κλείνει και η λέσχη, εξαιτίας της απόσπασης του καλλιτεχνικού διευθυντή του και σωφρονιστικού υπαλλήλου, Παναγιώτη Χιονίδη, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Και όμως, η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με 203 ταινίες από 46 χώρες (21 μεγάλου μήκους, 93 μικρού, 44 ντοκιμαντέρ, 11 animation, 20 πειραματικές ταινίες)!

«Πιστοί στο ραντεβού μας και στην έβδομη τέχνη φτάσαμε στον έκτο χρόνο του θεσμού, που έχει εδραιωθεί στις συνειδήσεις κοινού και δημιουργών. Παραμείναμε πιστοί στις βασικές, αδιαπραγμάτευτες αρχές μας, τηρώντας τις προϋποθέσεις ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ, επιμένοντας στην απουσία προκριματικής επιτροπής, γιατί θέλουμε το δικό μας "Πανόραμα" να αποτελεί βήμα ελεύθερης έκφρασης κάθε σκηνοθέτη χωρίς λογοκρισία και έλεγχο. Αλλωστε, το κοινό κρίνει μια ταινία, την επιδοκιμάζει ή την αποδοκιμάζει. Οχι εμείς. Επιπλέον, παραμένουμε ολιγαρκείς και έχοντας έναν πραγματικά χαμηλό προϋπολογισμό προσπαθούμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό και αποδεικνύουμε πως για την προβολή της τέχνης δε χρειάζονται παχυλοί προϋπολογισμοί, αλλά πολύ μεράκι», σημειώνει η Λέσχη.

Το πρόγραμμα χωρίζεται στις ενότητες: «Στα πέρατα της Γης», «Βαλκανικό πανόραμα», «Ματιές στην Ανατολή», «Ελληνικό πανόραμα», «Η Μεσόγειος των ανεξάρτητων», αφιέρωμα στο φεστιβάλ ταινιών της Αγκυρας. Με 43 ταινίες συμμετέχει η Ελλάδα. Μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών περιλαμβάνεται και η Σαουδική Αραβία, με την «πρώτη ταινία που γίνεται σε αυτή τη χώρα». Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους Τούρκων σκηνοθετών (των τελευταίων τριών χρόνων), ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα το Βιετνάμ (του Μπάμπη Παπαϊωάνου) και τη Συρία (του Στράτου Κερσανίδη) και τις βραβευμένες φωτογραφίες του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργάνωσε η Λέσχη. Οι προβολές γίνονται στο ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ