Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΠΑ
Μακαρθικού τύπου λογοκρισία

«Ανθεί» και μάλιστα με όρους καταστολής, η λογοκρισία στις ΗΠΑ, στη χώρα της... ελευθερίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «αρκετοί εκδοτικοί οίκοι έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να μεταφράζουν, να εκδίδουν και να κυκλοφορούν έργα συγγραφέων από το Ιράν, το Σουδάν και την Κούβα, χωρίς να πρέπει να ζητούν άδεια από κάποιον αξιωματούχο ή να διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα»!

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν (27/9) σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στο Μανχάταν, οι εκδότες υποστηρίζουν πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο του Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) μετέτρεψαν «τους νόμους για οικονομικές κυρώσεις κατά των τριών αυτών χωρών σε εργαλείο λογοκρισίας».

Εκπρόσωπος του υπουργείου, χωρίς να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της μήνυσης, είπε πως οι εκδότες έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν, να μεταφράζουν και να κυκλοφορούν συγγραφείς από τις προαναφερθείσες χώρες και ότι εάν επιθυμούν να κάνουν κι άλλα - λ.χ. να μετατρέψουν ένα έργο ή να συμπεριλάβουν κι Αμερικανούς συγγραφείς - «πρέπει να κάνουν αίτηση για άδεια, ή να ζητήσουν γνωμοδότηση από το OFAC, που επιτηρεί τη συμμόρφωση με τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις». Δηλαδή... επιβεβαίωσε τους εκδότες...

Ο Ντικ Σίβερ, των εκδόσεων «Arcade Publishing Inc.», που σχεδιάζουν να εκδώσουν μία μεγάλη ανθολογία ιρανικής λογοτεχνίας το Φλεβάρη, δήλωσε πως οι κανονισμοί που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιο περιοριστικοί, απ' ό,τι επιτρέπει το υπουργείο, θεωρώντας ακόμη και τη μετάφραση έως ουσιαστική μετατροπή ενός έργου. «Εάν εκδίδεις ένα έργο χωρίς κανέναν εμπλουτισμό, τότε δεν έχεις πρόβλημα. Ομως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το εκδώσεις χωρίς υποσημειώσεις ή εισαγωγή, διότι οποιαδήποτε επιμέλεια εμπίπτει στην κατηγορία της υπόθαλψης και υποβοήθησης του εχθρού» τόνισε ο Σίβερ, ο οποίος δήλωσε πως, παρά τους κανονισμούς, ο οίκος του θα εκδώσει το έργο «Παράξενοι καιροί γλυκιά μου: Ανθολογία ΡΕΝ της σύγχρονης ιρανικής λογοτεχνίας».

Πρόσθεσε πως δε θα ζητήσει άδεια από το υπουργείο, διότι «είναι ανάθεμα να κάνεις αίτηση στην κυβέρνηση για να κυκλοφορήσεις ένα λογοτεχνικό έργο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρέσβης» της ελληνικής ποίησης (2012-02-07 00:00:00.0)
Νέο ΔΣ στο ΕΚΕΒΙ (2004-05-13 00:00:00.0)
«Διάβασε, και θα σου περάσει...» (2004-05-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-03-23 00:00:00.0)
Απαιτείται συνδικαλιστική συνείδηση (1997-06-01 00:00:00.0)
Λογοτεχνία και Περιφέρεια (1997-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ