Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μηχανισμός εκτέλεσης πολιτικών επιλογών
  • Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση
  • Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο

Από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων των ΟΤΑ
Από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων των ΟΤΑ
Με τις ψήφους μόνον των κυβερνητικών βουλευτών ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ ο εισηγητής του, Νίκος Γκατζής, εστίασε στο θέμα των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών που καλείται να εφαρμόζει η ΤΑ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ασκώντας κριτική στις πολιτικές που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο Νίκος Γκατζής τόνισε ότι η ΤΑ «στα δέκα χρόνια ζωής της αναδείχτηκε σε μηχανισμό εκτέλεσης των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης». Παράλληλα, τόνισε αναφορικά με το θέμα της ανυπαρξίας πόρων ότι «για πολλούς αιρετούς η οικονομική καχεξία αποτελεί άλλοθι για να επιβάλουν πρόσθετη φορολογία, φορολογία που κατοχυρώσατε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός και με το Σύνταγμα. Μετατρέπεται σε επιχείρηση που θα πουλά τα έργα της, τις κοινωνικές και πολιτικές υπηρεσίες, τη γη, το περιβάλλον της». Ειδικά για το θέμα των χρεών προς τους δήμους και τις κοινότητες ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «είναι γνωστό ότι χρωστάτε 94 δισεκατομμύρια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από παράνομα παρακρατηθέντες πόρους, στέλνετε τώρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει χρήματα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να πληρώνει δηλαδή τόκους στα δικά της χρήματα; Γιατί δεν της δίνετε αυτά; Η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι τόσα, αλλά ότι είναι μόνο 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τρία δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά 9 δισεκατομμύρια ευρώ!». Οσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου με βάση το πρόγραμμα «Θησέας», ο Νίκος Γκατζής εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο εισάγει ένα θεσμοθετημένο νοικοκύρεμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για καλύτερα αποτελέσματα αλλά της ίδιας ακριβώς αντιλαϊκής πολιτικής. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση αξιοποιεί την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη συναινετική στάση των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ) στην κατεύθυνση ιδιωτικοποιήσεων τομέων και αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της λειτουργίας της σαν επιχείρησης». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατέληξε λέγοντας ότι «για να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την ανεξαρτησία της χρειάζεται πόρους, τουλάχιστον έναν διπλασιασμό, στο 5,5%, χρειάζεται οι αρμοδιότητες να ακολουθούν τους πόρους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποδεσμευτεί από την επιρροή και την επιβολή του κράτους ελέγχου απέναντι στις αποφάσεις της, χρειάζεται τελικά να βγει έξω από τις λειτουργίες της ελεύθερης αγοράς».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στην ανάγκη τόνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θεσμούς που και αμεσότητα έχουν, αλλά ταυτοχρόνως είναι και θεσμοί που στρώνουν την υποδομή για να πατήσουν πάνω οι κώδικες οι οποίοι είναι απαραίτητο να ολοκληρώσουν το οικοδόμημα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας». Επίσης, σημείωσε ότι το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» «διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε όλα τα υπουργεία να δίνουν τα χρήματα τα οποία οφείλουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνει αναπτυξιακή διάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί επιτρέπει στους δήμους να προγραμματίζουν τη δουλιά τους και με διαφάνεια».

Σε... διορθωτικές λογικές κινήθηκε η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ αφού ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Χάρης Καστανίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «όλο αυτό το σύστημα για να λειτουργήσει θα σας δημιουργήσει γραφειοκρατικά προβλήματα, προβλήματα γραφειοκρατικής δυσκαμψίας». Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τον ΣΥΝ όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ