Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Αγωνιστική απάντηση

Συγκέντρωση με τρακτέρ, την ερχόμενη βδομάδα, έξω από το Οινοποιείο Τυρνάβου

Με το «όπλο» του αγώνα είναι αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» την ασύδοτη δράση των οινοβιομηχάνων οι αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου, καταγγέλλοντας ως ηθικό αυτουργό, για τη δραματική κατάσταση όπου βρίσκονται, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και φορέων της επαρχίας - Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ΠΑΣΥ, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά. - αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκέντρωσης των αμπελοκαλλιεργητών, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, έξω από το οινοποιείο Τυρνάβου, ενώ αναμένεται να προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συζήτηση στη σύσκεψη επικεντρώθηκε στο αδιέξοδο όπου έχουν περιέλθει οι αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου σχετικά με τη φετινή σοδειά τους, η οποία κινδυνεύει είτε να μείνει αδιάθετη, είτε να πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές. Οπως καταγγέλλουν οι αμπελοκαλλιεργητές, οι εκβιασμοί που δέχονται από τους οινοβιομηχάνους είναι αποτέλεσμα των αντιαγροτικών μέτρων και δεσμεύσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αμεση συνέπεια αυτών των επιλογών, άλλωστε, είναι και οι αθρόες εισαγωγές μούστου και σταφυλιών. Και διαμηνύουν την απόφαση και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν μέχρι τη δικαίωσή τους.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αμπελοκαλλιεργητών της επαρχίας Τυρνάβου, όπως διαμορφώθηκε στη σύσκεψη, περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

  • Κατώτερη τιμή πώλησης των σταφυλιών κατά 0,35 ευρώ ανά κιλό και σε περίπτωση που δεν πληρώσουν οι οινοποιοί, να καλυφθεί η διαφορά από τον κρατικό μηχανισμό.
  • Απαγόρευση της εισαγωγής σταφυλιών μούστου μέχρι να απορροφηθεί η εγχώρια παραγωγή.
  • Κατάργηση του φόρου στο τσίπουρο για τους αμπελουργούς.
  • Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της τιμής παραγωγού και καταναλωτή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ