Κυριακή 10 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Μισώ την τηλεόραση

(I LOVE TV)!

ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ παρακολουθώ από το «Μεγάλο κανάλι» ένα ανόητο, και άκρως υποτακτικό, διαφημιστικό. Ξέρετε αυτό με τα eγγλέζικα γράμματα και την κόκκινη καρδούλα στη μέση. «I love TV!». Ετσι απλά. «I love TV!», γραμμένο με τα εθνικά χεράκια των τριών μεγαλυτέρων εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας μας, των ιδιοκτητών του σταθμού. (Δε θέλω να μιλήσω για τους υπαλλήλους. Αυτοί υπάλληλοι είναι, με τη χυδαιότερη έννοια της λέξης, βέβαια)! Πού εδρεύει το «Mega» (με λατινικά γράμματα, παρακαλώ), κύριοι; Στην Οκλαχόμα ή στις όχθες του Τάμεση; Τέτοια αρχοντογυφτιά;

«I LOVE TV!» Γιατί κύριοι; Κέρατα έχουνε τα Ελληνικά; Χωνεύεται καλύτερα το αχώνευτο πρόγραμμά σας όταν σερβίρεται εγγλέζικα; Στη μάνα σου, προς τα Αγραφα μεριά, για να σταθώ μόνον στον έναν απ' τους ιδιοκτήτες, έτσι εκφράζεις την αγάπη σου; «I love you mother», της λες; Στη φίλη σας, στο φίλο σας, στα παιδιά σας ό,τι, τέλος πάντων, διαθέτει ο καθένας, «I love you» του λέτε; Γιατί, λοιπόν, θεωρείτε ότι εμείς τη «βρίσκουμε» με τα Εγγλέζικα; 'Η σκεφτήκατε πως έτσι μας εντυπωσιάζετε; «Για να ξέρει Εγγλέζικα ο βλάχος θα είναι μορφωμένος», λέτε ότι λέμε; Οχι! Παπαγαλάκια σας φωνάζουμε και παπαγαλάκια είστε. Παπαγαλάκια που δεν έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας! Ευθύνη μεγάλων σταθμών, που διαμορφώνουν συνειδήσεις. Ευθύνη απέναντι στη νεολαία, στον τόπο. Μέρα με τη μέρα χάνουμε την ταυτότητά μας. Μεγάλο μερίδιο γι' αυτή την απώλεια φέρνετε εσείς! Σε λίγο θα περπατάμε στους δρόμους και θα νιώθουμε πως βρισκόμαστε σε άλλο χώρο και χρόνο. Δε θα αναγνωρίζουμε τα πρόσωπά μας, τις χειρονομίες μας. Αντί για καλημέρα θα χαιρετιόμαστε φωνάζοντας ουάου! Θα τραβάμε πιστόλι και λάσο, όπως στο Τέξας.

ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ, δεν είναι αθώο αυτό το ξενόγλωσσο «συνθηματάκι». Δεν είναι καθόλου αθώο. Δεν είναι ένα απλό slogan, όπως θα λέγατε, επιστάτες της ξενομανίας, για να δικαιολογήσετε την πράξη σας. Δείχνει τη βαθιά σας υποταγή στο κέδρος και στον εντυπωσιασμό. Στο όνομα του ανταγωνισμού είστε διατεθειμένοι να ξεπουλήσετε ακόμα και τη μάνα σας. Γιατί, έτσι για την ιστορία, η μάνα σας υπάρχει και μέσα στη γλώσσα σας. Ξεπουλώντας τη γλώσσα σας ξεπουλάτε και την ίδια. Ο ήχος της γλώσσας εναρμονίζεται με τις κινήσεις των χεριών της. Ο ήχος της γλώσσας εναρμονίζεται με την ανάσα της. Εάν της πείτε «I love you» θα σας στείλει στο διάολο και καλά θα κάνει! Θα θεωρήσει ότι της μιλάει ένα αποικιοκρατούμενο monster, για να σας «εντυπωσιάσω» και εγώ με τη σειρά μου. Ενα από αυτά τα τέρατα που προβάλλονται ακατάσχετα στις οθόνες σας!

ΑΛΛΟ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ των άλλων γλωσσών πάνω στην εθνική γλώσσα και άλλο το ξεπούλημα της γλώσσας, ραγιάδες! Η κάθε γλώσσα επιδρά και δέχεται επιδράσεις. Αυτό δεν είναι κακό. Ετσι πλουτίζουν οι γλώσσες! Κακό όμως είναι, κάκιστο καλύτερα, όταν μια ξένη λέξη ή μια ξένη φράση φοριέται καπέλο στην εθνική γλώσσα. Οταν, δηλαδή, υπάρχει αντίστοιχη λέξη ή φράση το ίδιο «κέραιη» ή και ακόμα καλύτερη στη γλώσσα σου και εσύ ξεφωνίζεις χωρίς λόγο: «I love you!»...

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ως γνωστόν, σκέφτεται με τις λέξεις. I hate TV, λοιπόν, και I hate you, επίσης! Γιατί και οι δυο σας με βομβαρδίζετε άκριτα με ξένες γλώσσες και ξένα προγράμματα. Γιατί γυρίζετε την πλάτη σε κάθε τι ελληνικό και μου πασάρετε άκριτα κάθε ξενόφερτη ανοησία. Γιατί μου επιβάλλετε να σκέφτομαι με ένα εργαλείο που δεν είναι το δικό μου. Γιατί με αναγκάζετε να «μεταφράζω» τα συναισθήματά μου και να χάνω έτσι μεγάλο μέρος από τις γεύσεις τους. Γιατί με οδηγείτε στην παράδοση και μάλιστα χωρίς όρους!

ΜΙΣΩ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, λοιπόν, και μισώ και εσάς που την κατέχετε, γιατί κατάντησε εργαλείο εξανδραποδισμού. Μέσον που προσπαθεί να με αλλοτριώσει. Και όχι μόνον με τα «διαφημιστικά» της, αλλά με κάθε εικόνα της. Αλλοτε της δίνετε οδηγίες να γαβγίζει, άλλοτε να παριστάνει ότι διαφωνεί και άλλοτε να προσποιείται ότι με «διασκεδάζει». Πάντοτε, όμως, και όλες τι φορές, την κατευθύνετε εναντίον μου. Πότε με τη σιωπή της και πότε με τις κραυγές της. Πότε με τις ξένες «γλώσσες», τις ξένες «χειρονομίες». Και πότε με τα «ελληνόφωνα» προγράμματά της που, όμως, είναι πιο ξένα από τα ξένα! I hate TV and I hate you, also!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ