Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επανασύνδεση του δικτύου στα Βαλκάνια

«Καθοριστικής σημασίας» γεγονός για τον ηλεκτρικό τομέα ολόκληρης της Ευρώπης χαρακτηρίζει η εταιρία Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ), την αποκατάσταση της σύνδεσης «του Ελληνικού Ηλεκτρικού Συστήματος και των υπολοίπων ηλεκτρικών συστημάτων των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με το υπόλοιπο διασυνδεδεμένο Ευρωπαϊκό δίκτυο». Η επανασύνδεση που έγινε την Κυριακή, αφορά - εκτός από την Ελλάδα - και τις Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο. Η διακοπή είχε γίνει το 1991, λόγω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ, η σημασία της επανασύνδεσης έγκειται στο ότι «διευρύνει το πεδίο του ανταγωνισμού, αυξάνοντας τη ρευστότητα των επιμέρους Αγορών, διαμορφώνει ένα σταθερό και μόνιμο πλαίσιο Ανάπτυξης και σύγκλισης των επιμέρους Αγορών με την Εσωτερική Αγορά Ηλεκτρισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού των διασυνδεδεμένων Ηλεκτρικών Συστημάτων».

Ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνει ότι συμμετείχε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Και είναι επόμενο καθώς φέρνει και αυτές τις χώρες πιο κοντά στο τρίπτυχο «Αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας - κέρδη ιδιωτών - συνέπειες για τους καταναλωτές των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ