Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Στόχος πρώτος η στήριξη του κεφαλαίου

Μερίδιο εξουσίας στον ...ιδιωτικό τομέα προσφέρει ο Αβραμόπουλος

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα πάρει όλα τα μέτρα πολιτικής, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου - κεντρικός στόχος της οικονομικής της πολιτικής - έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας από το βήμα του συμποσίου της International Herald Tribune.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και το «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» σαν τα δύο σημαντικότερα προβλήματα της οικονομίας, η αντιμετώπιση των οποίων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τη νέα οικονομική πολιτική... Φυσικά, σε μια τέτοια οπτική, ούτε η ανεργία, ούτε η ακρίβεια, μπορούν να χαρακτηριστούν, σαν προβλήματα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση... Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε τις δεσμεύσεις προς το μεγάλο κεφαλαίο, τις οποίες έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, στο αμέσως προσεχές διάστημα... Επανέλαβε ότι με το προσχέδιο προϋπολογισμού, η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει το 2005 το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, μέσω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και την παραχώρηση ισχυρών κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας... Τέτοιου είδους κίνητρα προβλέπονται στο φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, απλοποιήσεις στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου, στη λογική περιορισμού των γραφειοκρατικών εμποδίων... Επανέλαβε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, μέσω ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιούν, μάλιστα, τον όρο «νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων», στις οποίες περιλαμβάνεται η πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, η συμμετοχή του Δημοσίου στην Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κλπ. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό επισήμανε ότι η μείωση της επιχειρηματικής δράσης του κράτους, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου είναι οι κύριοι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων...

Μερίδιο εξουσίας στον ...ιδιωτικό τομέα παραχώρησε, με την ομιλία του από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα ισχύει «ένα πλαίσιο κανόνων διαφάνειας». Προφανώς σε αντίθεση με τα πεπραγμένα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όπου η εξουσία του κεφαλαίου ήταν ...αδιαφανής και την έλεγαν... διαπλοκή! Στο «διά ταύτα», ο υπουργός ήταν σαφής ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια πολιτική εξαιρετικά φιλική προς τους επενδυτές και τις αξιώσεις τους για περισσότερα κέρδη και όλα αυτά στο όνομα της ανάπτυξης του «τόπου».

Ανακεφαλαίωση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, αλλά και μια υπενθύμιση για όσα πρόκειται να πράξει, έκανε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, με έμφαση στην προσδοκώμενη «άνοιξη της επιχειρηματικότητας» και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρηματιών.

«Η Ελλάδα είναι μια πλεονεκτική περιοχή που προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, εξειδικεύοντάς τες ως προς την ενέργεια, τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον «τομέα του φυσικού πλούτου»!!! Πρόσθεσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει την άμεση προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για προαγορά Συμβάσεων Διαθεσιμότητας Ισχύος 900 MW, κάτι που θα εξασφαλίσει τις «επενδύσεις» των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ