Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραχώρηση νησιών στην Κίνα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Ρωσία η παραχώρηση νησιών στην Κίνα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Β. Πούτιν στο Πεκίνο. Πρόκειται για το νησί Ταραμπάροφ και τμήμα του νησιού Μπολσόι Ουσίρσκι στον ποταμό Αμούρ. Η αμφισβητούμενη ιδιοκτησία αυτών των νησιών είναι ένα από τα τελευταία συνοριακά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Με τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Πούτιν στην Κίνα τα παραπάνω εδάφη «οικειοθελώς» παραδίδονται στην Κίνα.

Ο Α. Λόκοτ, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) έθεσε το ζήτημα στην Κρατική Δούμα, ζητώντας να μάθει με τι αντάλλαγμα ο Ρώσος Πρόεδρος προχώρησε στην υπογραφή των συγκεκριμένων συμφωνιών και στην παραχώρηση ρωσικού εδάφους. Ο ίδιος ζήτησε στην προσεχή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, στην Κρατική Δούμα, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτώβρη, να δοθούν εξηγήσεις για το θέμα.

Από τη μεριά του, ο Κ. Κοσάτσεφ, επικεφαλής της μόνιμης επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την ασφάλεια, που ανήκει στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, ανέφερε πως λόγος γίνεται για αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο χωρών, με στόχο τη διευθέτηση των συνοριακών εκκρεμοτήτων και όχι για μονομερή υποχώρηση της Ρωσίας.

Πάντως οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Πούτιν στην Κίνα για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να εγκριθούν από την πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ