Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αδέσποτα» ισραηλινά πυρά

Πατέρας και γιος έξω από τα ερείπια του σπιτιού τους...

Associated Press

Πατέρας και γιος έξω από τα ερείπια του σπιτιού τους...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας όπου στο διάλειμμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες, επισήμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι υπηρεσίες αρωγής και ο ΟΗΕ προσπαθούν να ανακουφίσουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Την ίδια ώρα, στη νότια Γάζα, στη Ράφα ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μέσα στο σπίτι του, χωρίς να υπάρχουν, εκείνη τη στιγμή, ανταλλαγές πυρών ή επεισόδια. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γνωστοποιηθεί ότι ένας μικρός Αιγύπτιος σκοτώθηκε, στο αιγυπτιακό έδαφος κοντά στα σύνορα με τη Ράφα, από «αδέσποτες» ισραηλινές σφαίρες.

«Μόνο η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή μπορεί να επιλύσει οριστικά το Μεσανατολικό δίκαια και για τις δύο πλευρές και να εξασφαλίσει την ασφάλεια» δήλωνε, από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή, Ουίλιαμ Μπερνς, μετά από συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Ο Μπερνς, όμως, συμπλήρωσε ότι «δεν έχει αυταπάτες για το πόσο δύσκολη είναι αυτή η προοπτική» και αρνήθηκε επισταμένα να σχολιάσει το μακρύ κατάλογο των Παλαιστινίων νεκρών από τις πρόσφατες ισραηλινές επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Χτες, τέλος, το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας, σε έκθεσή του, κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ για αλλεπάλληλες παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας. Στην έκθεση τονίζεται ότι από την έναρξη της Ιντιφάντα, το 2000, έχουν καταγραφεί 562 παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας, για τις 497 από τις οποίες ευθύνεται το Ισραήλ. Τον ισραηλινό στρατό, επίσης, βαραίνει η ευθύνη και για το θάνατο των περισσότερων από τους 12 δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί στην περιοχή αυτήν την τετραετία, με τους 10 από αυτούς να είναι Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ