Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Απαίτηση το δικαίωμα στον αθλητισμό

Αθλητικοί παράγοντες του Αθλητικού Ομίλου Σουρμένων μιλούν στο «Ρ» και εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για τη διεκδίκηση από την πολιτεία βοήθειας προς τα ερασιτεχνικά σωματεία

Την ίδια ώρα που διαφημίστηκαν στέγαστρα (βλέπε Καλατράβα) και διάφορα αθλητικά έργα ολυμπιακής... υφής που δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία για τον απλό πολίτη, αφού θα ξεπουληθούν στους επιτήδειους, που επί χρήμασι θα τα... δώσουν στο λαό, υπάρχουν ακόμη σωματεία που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα παιδιά μας στους αγωνιστικούς χώρους. Και είναι πραγματικά λυπηρό το φαινόμενο, αφού με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για έργα βιτρίνας στην Ολυμπιάδα της Αθήνας θα μπορούσαν να φτιαχτούν πάνω από 70 γήπεδα που θα οδηγούσαν το νεολαίο προς τα εκεί και όχι σε άλλους σκοτεινούς διαδρόμους.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα μια αθλητική κυψέλη στο γήπεδο του Ελληνικού. Ο ΑΟ Σουρμένων είναι ένας σύλλογος που έχει φέρει τα παιδιά κοντά στο ποδόσφαιρο και προσπαθεί με πολλά προβλήματα να τα καταφέρει. Αλήθεια είναι ότι οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, όμως δεν αρκούν μόνο αυτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προπονητή της παιδικής ομάδας Γιώργου Λιαγκάκη: «Εδώ στα Σούρμενα κάνουμε μια καλή προσπάθεια ώστε να μαζέψουμε τους πιτσιρικάδες της περιοχής και να τους δώσουμε πάνω απ' όλα τη χαρά της άθλησης. Δεν προσβλέπουμε στον επαγγελματισμό, αλλά στη χαρά που προφέρει η άθληση, το ποδόσφαιρο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Προσπαθούμε με τα μικρά παιδιά να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλα σωματεία να αναπτύξουν ένα ανάλογο πρόγραμμα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα, οι γονείς των μικρών πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό για να πάρουν το υλικό. Παπούτσια, φόρμες, σορτσάκια κλπ. Αυτό δεν είναι σωστό. Η πολιτεία όφειλε να είναι αυτή που θα έπρεπε να καταβάλει αυτή τη δαπάνη και όχι ο μεροκαματιάρης που θέλει το παιδί του να ξεφύγει από τα σύγχρονα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας. Αλλο ένα παράδειγμα που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το σωματείο πληρώνει από την τσέπη του γιατρό και φυσιοθεραπευτή. Αν είναι δυνατόν. Η υγεία των παιδιών είναι υπόθεση όλων και πάνω απ' όλα του κράτους που θα έπρεπε να μεριμνήσει».

Αντίθεση στην εμπορευματοποίηση

«... Οπως είναι σήμερα η δομή του ποδοσφαίρου και ο σχεδιασμός του στη βάση της εμπορευματοποίησηςκαι της επιχειρηματικότητας, όπου όλα δίνονται στις ΠΑΕ και λειτουργούν σε αυτή τη λογική, δυστυχώς λίγα πράγματα μπορεί να διεκδικήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο αθλητικό κίνημα με σύγχρονη φιλολαϊκή πολιτική, με επίκεντρο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη βάση των αναγκών του λαού για άθληση και ψυχαγωγία...»
«... Οπως είναι σήμερα η δομή του ποδοσφαίρου και ο σχεδιασμός του στη βάση της εμπορευματοποίησηςκαι της επιχειρηματικότητας, όπου όλα δίνονται στις ΠΑΕ και λειτουργούν σε αυτή τη λογική, δυστυχώς λίγα πράγματα μπορεί να διεκδικήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο αθλητικό κίνημα με σύγχρονη φιλολαϊκή πολιτική, με επίκεντρο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη βάση των αναγκών του λαού για άθληση και ψυχαγωγία...»
Μια παλιά... καραβάνα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και πρώην αντιδήμαρχος Ελληνικού ο Νίκος Λιάπης, μέλος του Αθλητικού Ομίλου Σουρμένων, μας αναπτύσσει τις απόψεις του για το πώς θα καλυτερέψει η κατάσταση. Προτάσεις που πραγματικά έχουν σημαντικό ενδιαφέρον.

«Οπως είναι σήμερα η δομή του ποδοσφαίρου και ο σχεδιασμός του στη βάση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας, όπου όλα δίνονται στις ΠΑΕ και λειτουργούν σε αυτή τη λογική, δυστυχώς λίγα πράγματα μπορεί να διεκδικήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο αθλητικό κίνημα με σύγχρονη φιλολαϊκή πολιτική, με επίκεντρο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη βάση των αναγκών του λαού για άθληση και ψυχαγωγία. Σήμερα εκατοντάδες ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν, μερικά εξαφανίζονται, άλλα αργοπεθαίνουν. Και όπου υπάρχουν και λειτουργούν, οφείλεται στις προσπάθειες και στο μεράκι ορισμένων ανθρώπων που θέλουν να ασχολούνται, που αγαπούν το ποδόσφαιρο και που χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία παλεύουν μόνοι τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νέους να αθληθούν προκειμένου να τους προστατέψουν από τα ναρκωτικά, τη διαφθορά και την αυταπάτη του ατομικού βολέματος. Από την άποψη αυτή έχουν το δικαίωμα και το ηθικό ανάστημα να διεκδικούν από την πολιτεία παροχές και πάγιες ρυθμίσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προσπάθειές τους. Η πρώτη και βασική διεκδίκηση είναι η γενναία επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με κριτήρια διαφανή και αντικειμενικά».

Πρέπει να αλλάξουν πολλά


Ο συνομιλητής μας, προχωρώντας στις προτάσεις, σημειώνει: «Τι πρέπει να διεκδικήσουμε: Μέτρα για τη φροντίδα και προστασία της υγείας των αθλούμενων ποδοσφαιριστών. Να γίνονται ειδικές εξετάσεις κάθε χρόνο και να υπάρχει γιατρός σε κάθε αγώνα πρωταθλήματος ανδρών, εφήβων, των παιδικών και τζούνιορ.

Τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των αθλουμένων, π.χ. προπονητές που θα προέρχονται από σχολές προπονητών και όχι εμπειρικοί. Με δίπλωμα δηλαδή ικανού κόουτς, που θα μπορέσει να ασκήσει το επάγγελμα σε όλες τις κατηγορίες.

Εργομετρικά κέντρα ελέγχοντας την αντοχή και τη δύναμη των αθλητών, έτσι ώστε βάσιμα να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται και τα ταλέντα.

Γήπεδα μικρά και μεγάλα για όλα τα τμήματα του ποδοσφαίρου, βασική προϋπόθεση για την άθληση και εκμάθηση, αλλά και τη μαζικοποίηση της νεολαίας.

Συμμετοχή στις διοικήσεις των σωματείων και αθλητών ποδοσφαιριστών. Γιατί αυτοί γνωρίζουν και ζουν καλύτερα την κατάσταση λειτουργίας του συλλόγου, παίρνοντας έτσι και την ευθύνη, αλλά και τη φροντίδα για περαιτέρω ανάπτυξη του σωματείου.

Τα σωματεία να έχουν λόγο στην αξιολόγηση των διαιτητών με κριτήρια δημοκρατικά, αντικειμενικά και μετρήσιμα. Ετσι θα αποφεύγουν τα σοβαρά λάθη, που αρκετές φορές είναι αιτία επεισοδίων.

Τέλος, η φροντίδα από την πολιτεία για την αξιοποίηση των ταλέντων μέσα από την εκμάθηση και αγωνιστική και τεχνική κατάρτιση σε ένα βαθμό από το ερασιτεχνικό σωματείο».

Λόγια σταράτα από έναν άνθρωπο ζυμωμένο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σούρμενα θεωρητικά είναι ένα νοικοκυρεμένο σωματείο με υποδομή. Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα βουνό. Φανταστείτε, τι συμβαίνει σε άλλους συλλόγους λιγότερο προνομιούχους. Χάος...


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ