Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βλέμμα» στο Γαλλικό Κινηματογράφο

Στο νέο Γαλλικό Κινηματογράφο «ρίχνει» φέτος τους «προβολείς» του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προβάλλονται (22-28/10) έξι ταινίες νέων Γάλλων δημιουργών στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας».

Εκτός των άλλων, το ενδιαφέρον για τη νέα γαλλική κινηματογραφική «σκηνή» προέρχεται και από το γεγονός, ότι από το 2002 μέχρι σήμερα, περίπου το 41% της συνολικής παραγωγής ταινιών στη Γαλλία υπογράφεται από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Ως είθισται, οι περισσότεροι από αυτούς - καθώς και οι σκηνοθέτες του αφιερώματος - ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους στην κινηματογραφική δημιουργία με ταινίες μικρού μήκους. Η Zabou Breitman υπογράφει την ταινία «Ομορφες αναμνήσεις», η οποία απέσπασε τρία βραβεία «Σεζάρ» το 2002. Θα προβληθούν επίσης: «Ζητώντας στον ήλιο μοίρα» της Bndicte Linard, «Λουτρόπολη» της Julie Lopes-Curval (βραβείο Camera d' Or στο Φεστιβάλ Καννών το 2002), «Αχ! Και να 'μουν πλούσιος» των Gerard Bitton και Michel Munz, «Το είδωλό μου» του Guillaume Canet (υποψήφιο για δύο βραβεία «Σεζάρ» το 2002), «17 Πορτρέτα» του Christophe Honor.

Εξάλλου, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε και τις ταινίες έναρξης και λήξης της φετινής διοργάνωσης: Ταινία έναρξης: «Μαr adentro / the sea within» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ (Ισπανία - Γαλλία -Ιταλία, 2004). Η ταινία τιμήθηκε με το Αργυρό Λιοντάρι και βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας. Ταινία λήξης: «Τα ιπτάμενα στιλέτα» του Ζανγκ Γιμού (Κίνα, 2004). Η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό του τελευταίου Φεστιβάλ των Καννών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ