Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Στα καταφύγια με το φόβο των «Κατιούσα» το βόρειο Ισραήλ

ΚΙΡΥΑΤ ΣΕΡΜΟΝΑ.-

Μαύρος καπνός κάλυψε το πυκνοκατοικημένο κέντρο της βόρειας ισραηλινής πόλης Κιρυάτ Σερμόνα χτες το μεσημέρι. Οι σειρήνες ηχούσαν συνέχεια, και Ισραηλινοί στρατιώτες καλούσαν με μεγάφωνα τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεοτέρας.

Αναστάτωση και πανικό προκάλεσε στους γενικά συνηθισμένους σε επιθέσεις, κατοίκους του βορείου Ισραήλ, η χτεσινή επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε εναντίον της Κιρυάτ Σερμόνα η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, 6 είναι οι τραυματίες ενώ, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αριθμός των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί. Στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο σήμανε συναγερμός, ενώ οι κάτοικοι αναμενόταν να παραμείνουν στα καταφύγια καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι υλικές ζημιές φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλες.

Το αντιπολιτευτικό Λικούντ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα αντιποίνων. Από την άλλη πλευρά, δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ αλλά ούτε και από τον ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα να μην έχει καταστεί σαφές αν εκτιμάται ως σοβαρότατο περιστατικό η χτεσινή επίθεση και αν επηρεάζει τις προετοιμασίες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από την κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου.

Η «Χεζμπολάχ», στην ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης της επιδρομής, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για αντίποινα για τις εντεινόμενες «επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά του λιβανικού πληθυσμού» και ως αφορμή αναφέρει το βομβαρδισμό, χτες τα ξημερώματα, του χωριού Κοτράνι, στα σύνορα της «ζώνης ασφαλείας» με το Λίβανο, εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες. Είναι η πρώτη επίθεση της «Χεζμπολάχ» στο βόρειο Ισραήλ, περίπου, τον τελευταίο χρόνο. Η τελευταία φορά που επλήγη η πόλη Κιρυάτ Σερμόνα με «Κατιούσα» ήταν στις 24 του Ιούνη, οπότε είχαν χάσει τη ζωή τους 2 πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ