Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Βαρόμετρο» για τα τρίχρονα των Εργατικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας αναμένεται να επιλέξουν έναν «ανεξάρτητο υποψήφιο», για να γίνει ο πρώτος δήμαρχος του Λονδίνου. Ο «κόκκινος» Κεν Λίβινγκστον εκτός μεγάλων εκπλήξεων και ανατροπών αναμένεται να κερδίσει στις χτεσινές δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο, παρά την εκστρατεία που διεξήγαγαν όλοι εναντίον και παρά το μένος και τη λύσσα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Πάνω από επτά εκατομμύρια Λονδρέζοι προσήλθαν χθες στις κάλπες για την ανάδειξη του 25μελούς Συμβουλίου του Μείζονος Λονδίνου, που είχε καταργήσει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1986 και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις νέος δήμαρχος θα αναδειχτεί ο ανεξάρτητος και τελευταίος δήμαρχός του -που πάφθηκε από τη Θάτσερ-Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον. Σύμφωνα πάντα με τις σφυγμομετρήσεις και την πρόθεση ψήφου, ο Λίβινγκστον φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 50%, γεγονός που θα τον κάνει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Οσο για τους υπολοίπους υποψηφίους 17% συγκεντρώνει ο υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος Στιβ Νόρις και 14% ο πρώην υπουργός Υγείας και επίσημος υποψηφίου των Εργατικών Φρανκ Ντόμπσον, που για ελάχιστους ψήφους στις προτιμήσεις πάντα δείχνει να ξεπερνά την υποψήφια των Φιλελευθέρων Σούζαν Κράμερ. Σύμφωνα με αναλυτές η μόνη περίπτωση να ανατραπούν αυτά τα προγνωστικά είναι οι ψηφοφόροι των Εργατικών στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην προσέλθουν στις κάλπες και επομένως να επωφεληθεί ο υποψήφιος των Τόρις..

Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική μάλλον κρίνεται πολύ δύσκολη, καθώς οι εκλογές αυτές θα λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για την πορεία των Εργατικών στην ηγεσία της χώρας, καθώς συμπλήρωσαν μία τριετία. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, η δυσφορία παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών θα διοχετευτεί προς τον «Κόκκινο Κεν», πρώην μέλος του Εργατικού κόμματος που εκδιώχτηκε από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την κομματική γραμμή και να μη θέσει υποψηφιότητα. Ο Τόνι Μπλερ έκανε εκστρατεία κατά του Λίβινγκστον, κατηγορώντας τον ότι εκφράζει την αριστερίζουσα παρεκτροπή του παρελθόντος που ήταν η αιτία για τον 18ετή αποκλεισμό του Εργατικού Κόμματος από την εξουσία. Οι προσπάθειες της Ντάουνινγκ Στριτ να τον σταματήσουν έγιναν μπούμερανγκ. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε από την αρχή «καταστροφή» την προοπτική εκλογής του Λίβινγκστον και το κόμμα κατασκεύασε μια πρωτότυπη εκλογική διαδικασία, καταφέρνοντας να τον αποκλείσει παρ' όλο που έλαβε περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του Φρανκ Ντόμπσον στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές. Για τον Τόνι Μπλερ, του Νέου Κέντρου, ο Κεν Λίβινγκστον είναι το φάντασμα του παρελθόντος του Εργατικού Κόμματος, του αριστερού παρελθόντος που με τις πράξεις -του 1981 όταν τοποθετούσε κόκκινες σημαίες στην οροφή του Δήμου, υποστήριζε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και μείωνε τα εισιτήρια του λεωφορείου και του υπόγειου σιδηροδρόμου- είναι βέβαιο όμως ότι θα αποτελέσει και πάλι μια δυναμική παρουσία και θα προκαλέσει το κόμμα από το οποίο προέρχεται και προσπαθεί να θάψει διά παντός τις καταβολές του.

Πάντως, εκτός του Λονδίνου, του οποίου η αναμέτρηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, σε όλη την επικράτεια της Αγγλίας οι ψηφοφόροι θα κληθούν να εκλέξουν τα 3.337 αιρετά μέλη των 152 Τοπικών Συμβουλίων. Επίσημα αποτελέσματα πάντως δεν αναμένονται πριν από το πρωινό της Παρασκευής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλυπτήρια της εν ψυχρώ δολοφονίας (2005-07-27 00:00:00.0)
«Πόλεμος» για την επίσκεψη Μπους (2003-11-12 00:00:00.0)
Κακά μαντάτα για το κόμμα του Μπλερ (1999-07-24 00:00:00.0)
"Νέα εποχή", παλιά πολιτική (1997-05-04 00:00:00.0)
Ο Μπλερ "χτυπά" την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ (1997-05-02 00:00:00.0)
Κακοί "οιωνοί" για το Συντηρητικό Κόμμα (1996-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ