Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η διαπλοκή και οι «απλοί» θεατές!

Είναι κάποιες πτυχές του φασισμού, που δε βγάζουνε μάτια! Δεν είναι, ας πούμε, όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι φούρνοι. Αλλά «μικρές» καθημερινές ιστορίες. Κάποιος «κύριος», εμφανίζεται στην tv με μια ταμπέλα στην πλάτη που πάνω της γράφει, κάνοντας χιούμορ, «είμαι σε απόγνωση», δεν κρατάει οπλοπολυβόλα και εξοντωτικά αέρια. Μια μικρή τηλεοπτική εξουσία διαθέτει και την ασκεί με το χειρότερο τρόπο. Επιτίθεται φραστικά σε μια ομάδα «έγκλειστων» παιδιών, και εκείνα, απελπισμένα και χωρίς όραμα, δαγκώνουν τα χείλη τους από αληθινή απόγνωση. Και εμείς, αθώοι ένοχοι, παριστάνουμε τους απλούς θεατές. Κάνουμε πως δε βλέπουμε τα βασανιστήρια. Τα πτώματα των παιδιών δε μυρίζουνε, ακόμα. Οι καπνοί από τους φούρνους δε φαίνονται από απόσταση!

Αλλοι πάλι, με εικονογραφημένα στο στήθος μπλουζάκια, γραπώνουν κάτι δυστυχισμένα μοντέλα και τα κάνουνε «ρόμπα», όπως λένε τα πιτσιρίκια. Κάνουν αισχρά ερωτικά υπονοούμενα και γελάνε χυδαία σε βάρος τους. Και εμείς, οι «απλοί» θεατές, παρακολουθούμε τους εξευτελισμούς και τα σάλια αυτών των σαλτιμπάγκων, σφυρίζοντας κλέφτικα. Σαν να μη μας αφορούν τα ψυχολογικά βασανιστήρια που εξελίσσονται μπροστά μας.

Κάποια άλλη «κυρία», μαζεύει στο studio ό,τι αποκαΐδι υπάρχει στην πόλη και το τσιγαρίζει σιγά - σιγά χασκογελώντας. Είναι στιγμές που η εκπομπή της μοιάζει με μυθιστόρημα φρίκης. Καθώς ψυχικά και σωματικά τραυματισμένα άτομα προσπαθούνε να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να παραστήσουν τα μοντέλα. Εικόνες τραγικού μπαλ-μασκέ με σακατεμένους και απόκληρους. Δίπλα της μια «επιτροπή» από διάφορους σημαδεμένους, απονέμει βραβεία! Και εμείς, οι «απλοί» θεατές παρακολουθούμε τα διαδραματιζόμενα χωρίς να βλέπουμε το έγκλημα! Αθώοι μαζί και ένοχοι!

Αυτά τα μικρά ενδεικτικά φασιστικά παραδείγματα είναι γεννήματα ενός μεγαλύτερου φασισμού. Του τηλεοπτικού φασισμού. Που με διάφορα προσχήματα, σκορπώντας φρούδες ελπίδες, ασελγεί πάνω σε απελπισμένους ανθρώπους. Του τηλεοπτικού φασισμού, που στέλνει στις λαϊκές γειτονιές, στις ουρές της ανεργίας, στα νοσοκομεία ψυχικών παθήσεων, στα σχολεία και στα φροντιστήρια, παγανιά εξειδικευμένους συλλέκτες. Οι οποίοι συλλέγουν ό,τι πληγωμένο και αδύναμο και το φέρνουν στην αρένα με τα θηρία. Χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, πετάνε το άοπλο θύμα μέσα στο περιφραγμένο κουτί και αρχίζει η τραγωδία. Παιδιά αδοκίμαστα ακόμα κλαίνε, σφαδάζουν, εξευτελίζονται. Στιγμές μοναδικές για τον άνθρωπο, όπως ο έρωτας, γίνονται δημόσιο θέαμα. Τρυφερότητες των παιδιών μετατρέπονται - για το θέαμα και τη θεαματικότητα - σε λεσβιακές και αντρικές ομοφυλόφιλες σχέσεις. Και από κοντά τα σίριαλ με ίδια ή παρόμοια θέματα!

Αλλα προγράμματα, σε άλλους ή στους ίδιους σταθμούς, το ίδιο χυδαία με τα παραπάνω, αναλαμβάνουν την «εκλαΐκευση» των «γεγονότων». Μια βιομηχανία χυδαιότητας και αποπροσανατολισμού. Ερωτήματα εμετικά. «Τι έκαναν ο Τάδε με τη Δείνα στην τουαλέτα»; «Τι έκανε η Χ. με την Ψ. κάτω από τα σεντόνια»; Και εμείς, «απλοί» θεατές παρακολουθούμε μαζοχιστικά την αθλιότητα σε συνέχειες! Ακούνητοι και αποχαυνωμένοι στις θέσεις μας. Μαθαίνουμε, από «σοβαρούς» δημοσιογράφους, για τους «εξωγήινους» της Πεντέλης! Ολες τις λεπτομέρειες για τη βίλα των οργίων στη Μύκονο. Για την τρίγωνη πισίνα της Καλλιόπης. Για το στηθόδεσμο του Αλκιβιάδη. Μαθαίνουμε, ποιος τα έχει με ποιον. Ποια κάνει βίζιτα με ψευδώνυμο και ποια με το πραγματικό της!

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην οθόνη, με σκοπό τον εξευτελισμό, την αποβλάκωση και τη χειραγώγηση του πόπολου, και εμείς, κάποιοι από εμάς τέλος πάντων, εξακολουθούμε να παριστάνουμε τους «απλούς» θεατές, στο παρασκήνιο λύνονται τα ζητήματα της διαπλοκής! Σε αυτές τις συζητήσεις κανένας δε μιλάει για το φασισμό της εικόνας, ούτε οι «απλοί» θεατές, βέβαια! Ολοι οι διαπλεκόμενοι, «φιλελεύθεροι», «σοσιαλιστές», κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, πιστεύουν στις ίδιες τηλεοπτικές αξίες. (Εμείς, κάποιοι από εμάς τέλος πάντων, πού πιστεύουμε;). Οποιος και αν αναλάβει τα δημόσια έργα εγγυάται τη συνέχιση του φασισμού στην ενημέρωση, στη διασκέδαση, στα ριάλιτι σόου. Αυτά είναι συμφωνημένα! Εμείς, όλοι εμείς, συμφωνούμε;

Η διαπλοκή έχει τους κανόνες της. Τους οποίους και τηρεί με ευλάβεια «κόζα νόστρα». Στις διαφωνίες της δε συμπεριλαμβάνει αυτά που την ενώνουν. Η χειραγώγηση του λαού είναι καθήκον του κάθε μεγαλο-επιχειρηματία. Ο φασισμός στην εικόνα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα τους. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να είμαστε θεατές; «Απλοί» θεατές;


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγρια, ήμερα και παράξενα ζώα (2013-11-10 00:00:00.0)
«HUNGER» (2008-10-05 00:00:00.0)
Angel: Μια ζωή σαν όνειρο (2008-08-07 00:00:00.0)
Syriana (2006-03-09 00:00:00.0)
The Zero Years (2006-02-09 00:00:00.0)
Η ιστορία δεν καταδικάζεται (2000-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ