Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Αγωνιστική κινητοποίηση για δημόσια, δωρεάν, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Οι εντεινόμενες ελλείψεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και η όλο και πιο συχνή εκχώρηση λειτουργιών τους σε ιδιωτικούς φορείς, παράλληλα με την όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού των φοιτητών για τις σπουδές τους - οι οποίες συνεχώς υποβαθμίζονται - είναι αποτελέσματα μιας εκπαιδευτικής πολιτικής με την οποία δεν μπορούν να συμβιβαστούν φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι στα ιδρύματα, που συσπειρώνονται κι απαντούν αγωνιστικά. Το ραντεβού τους είναι σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου θα συγκεντρωθούν για να πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας και να βροντοφωνάξουν το αίτημά τους για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πάνω σ' αυτή την αγωνιστική πρόταση που βρίσκεται σε κάθετη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνια (Πράγας, Βερολίνου κ.τ.λ.), την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση των σπουδών, συσπειρώνονται για πρώτη φορά όχι μόνο φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι, αλλά και εργαζόμενοι κι εκπαιδευτικοί ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, απόφαση στήριξης της σημερινής κινητοποίησης έλαβε η Γενική Συνέλευση του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς κι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πειραιά.

Επίσης, από πλευράς φοιτητών και σπουδαστών σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι σύλλογοι: Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Μεταπτυχιακών Φοιτητών Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Νηπιαγωγών, Φυσικό, Βιολογικό, Φιλοσοφική, ΤΕΜΦΕ Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίου Πειραιά, Παντείου, Γεωπονικής, ΑΣΚΤ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, καθώς και 9 επιτροπές εξαμήνων από διάφορες σχολές των ΤΕΙ.

Ειδικά στα ΤΕΙ όλα τα προβλήματα παθογένειας της ανώτατης εκπαίδευσης εμφανίζονται οξυμένα στο έπακρο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ιδρύματα να μην μπορούν καν να λειτουργήσουν. Θυμίζουμε ότι χτες παρέμεινε συμβολικά κλειστό το ΤΕΙ Αθήνας, με απόφαση του Συμβουλίου του που θέλησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή την κατάσταση, ενώ την επόμενη βδομάδα θα κλείσουν όλα τα ΤΕΙ με απόφαση της Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών τους (ΟΣΕΠ), η οποία έχει καλέσει σε κοινή σύσκεψη και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Τα αιτήματα όμως των παραπάνω κινητοποιήσεων επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης και δεν αναφέρονται στην ουσία του προβλήματος των ΤΕΙ, που δεν είναι άλλη από τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό τους από τα πανεπιστήμια και την καθήλωσή τους σε τεχνολογικά εκπαιδευτήρια β΄ κατηγορίας, με αντικείμενο σπουδών που απέχει πολύ από το να είναι επιστημονικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ