Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αθλητισμός και ειρήνη

Από τη χτεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ
Από τη χτεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ
Αθλητισμός και ειρήνη, είναι ή θα έπρεπε να είναι, έννοιες συνυφασμένες. Στην εποχή της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού τα πάντα εμπορευματοποιούνται και ο αθλητισμός δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αυτό το θέμα ανέδειξε με τη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, προβάλλοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη ενός διεκδικητικού κινήματος για το λαϊκό δικαίωμα στην άθληση.

Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, αναφερόμενη ανάμεσα σε άλλα στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες σημείωσε: «Πριν τη διεξαγωγή τους είχαμε επισημάνει ότι δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με το ευ αγωνίζεσθαι, τον αρχαίο πολιτισμό και τις παραδόσεις του λαού μας, αλλά με την "Κόκα Κόλα" και πολλούς εθνικούς, πολυεθνικούς, επίσημους, ημιεπίσημους ή άλλου είδους χορηγούς». Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας, έκανε μνεία στην Ολυμπιάδα Ειρήνης τονίζοντας ότι «δεν ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας αλλά αλήθειας, με πραγματικά ερασιτέχνες αθλητές». Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μπουντόλος, καθηγητής Αθλητικής Βιομηχανικής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία του, τεκμηρίωσε πώς ο πραγματικός και όχι ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός μπορεί ν' αποτελέσει μέσο για την ειρηνική συνύπαρξη και τη φιλία των λαών. Ο Κωνσταντίνος Σάμιος, γραμματέας του αθλητικού τμήματος ΑΠΣ Απόλλωνα Δυτικής Αττικής αναφέρθηκε στο μαραθώνιο που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με την ««ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ» όπου έχει εξαφανιστεί το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψουμε την αλλοίωση και διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Ακολούθησε βράβευση των αθλητών που πήραν μέρος στην Ολυμπιακή Ειρηνοδρομία Δελφοί - Ολυμπία - Ακρόπολη στις 10 Γενάρη 2004, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ολυμπιακής Ειρήνης, που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ με τη συνεργασία μαζικών - κοινωνικών φορέων και διεθνών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ