Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
«Οχι» στον «πολιτισμό» ΑΕ

Η Αρχαία (Ρωμαϊκή) Αγορά στη Θεσσαλονίκη

ΖΑΡΖΩΝΗ

Η Αρχαία (Ρωμαϊκή) Αγορά στη Θεσσαλονίκη
Ο επικίνδυνος «δρόμος» που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ και μετατρέπει σε... «λεωφόρο» η ΝΔ στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την ιδιωτικοποίηση ακόμη και στοιχειωδών αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αναδεικνύεται και με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή ημερίδα, που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συζητήθηκε η διαχείριση των αρχαιοτήτων της πόλης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, στην ημερίδα προτάθηκε η δημιουργία και στη Θεσσαλονίκη φορέα με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας στο πρότυπο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ), με στόχο «την ενότητα των αρχαιολογικών χώρων - σύγχρονου αστικού ιστού, ώστε η πόλη να γίνει πιο δελεαστική» στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν και φράσεις όπως «άκομψες περιφράξεις που απομονώνουν τα μνημεία» και «εγκατάλειψη των μνημείων». Για τον ΣΕΑ, η τελευταία φράση «θα δικαιολογούσε το σαφή σκοπό για τη δημιουργία νέου οργάνου». Δηλαδή, συμπληρώνουμε εμείς, την υποκατάσταση της δημόσιας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ΣΕΑ χαρακτηρίζει αυτές τις διατυπώσεις «άκομψες» και ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αφού, οι μονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη «έχουν επιτελέσει τιτάνιο έργο όλα αυτά τα χρόνια με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων», φέρνοντας σαν παράδειγμα το έργο που υλοποιήθηκε στα μνημεία της πόλης, όπως το Ανάκτορο του Γαλέριου, η Αρχαία Αγορά, η Πλατεία Διοικητηρίου κ.ά.

Οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή και σε ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο: «Εχει αποδειχθεί ότι η δημιουργία νέων οργανισμών, υπό τη μορφή μάλιστα ανωνύμων εταιριών, προκαλεί περισσότερα προβλήματα και περιπλοκές στη διάσωση και συντήρηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, δημιουργώντας εξαμβλωματικές καταστάσεις. Αρμόδιες για την προστασία των μνημείων, τα οποία ανήκουν στο κράτος, είναι οι κατά τόπους μονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Αρχαιολογικό Νόμο. Τη στιγμή, μάλιστα, που συζητείται αναθεώρηση του προσφάτως θεσμοθετημένου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, αυτές οι παρεμβάσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν παρασιτικούς φορείς με μόνο στόχο την τροφοδότηση συμφερόντων. Είναι γνωστό ότι παρόμοιες λύσεις πολλαπλασιάζουν το κόστος και ευτελίζουν την ποιότητα του παραγόμενου έργου». Τέλος, ο ΣΕΑ δηλώνει ότι «δε θα ανεχτεί ερασιτεχνισμούς και παρόμοιες συντεχνιακές λογικές είτε σε οργανωτικό επίπεδο είτε σε επίπεδο συγκεκριμένων επεμβάσεων σε χώρους και μνημεία».

Θυμίζουμε ότι στην ιδιωτικοποίηση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στοχεύει η ΝΔ (όπως και το ΠΑΣΟΚ), ήδη από το προεκλογικό της πρόγραμμα, στόχος που έγινε πιο ευδιάκριτος προχτές με τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ για το Δ' ΚΠΣ. Παράλληλα, με την ανακοίνωση αυτή (ιδιαιτέρως επιθετική για τα δεδομένα του ΣΕΑ) οι αρχαιολόγοι του υπουργείου τίθενται αντικειμενικά εκτός προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ στην πολιτιστική κληρονομιά. Θα συνεχίσουν, όμως, την αντίσταση την οποία δηλώνουν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ