Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ακόμη και σε υδροβιότοπους οι μονάδες τους!

Υπουργική απόφαση θέτει τους όρους για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής οπουδήποτε!

Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση μέσω απόφασης που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης και ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης, επιτρέπουν την κατασκευή και λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ιδιώτες μέσα σε πόλεις, χωριά και σε οποιεσδήποτε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου. Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης υπόσχεται νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του έτους για νέες χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι η απόφαση για την «αντιστοίχιση των δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τους βαθμούς όχλησης που αναφέρονται στην πολεοδομική νομοθεσία», δημιουργεί «θετικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη Συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας σε μη βιομηχανικές περιοχές αλλά και σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εμπορικά κτίρια και οικίες». Τονίζεται παράλληλα ότι «ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επενδυτών και βελτιώνεται αισθητά το περιβάλλον».

Η περιβαλλοντική... βελτίωση προκύπτει από το γεγονός ότι οι ιδιώτες θα μπορούν να κατασκευάσουν ορισμένου είδους μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως οι δέκα προστατευόμενοι υδροβιότοποι της χώρας, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικά τμήματα των πόλεων, ακόμη και σε διατηρητέα κτίρια!!! Σε αυτά τα σημεία δε θα μπορούν να δημιουργηθούν μονάδες γεωθερμικής ενέργειας, χρήσης βιομάζας ή αγροτικών παραπροϊόντων ισχύς έως 0,5 MW, καθώς και σταθμοί με ανεμογεννήτριες με ισχύ έως 20MW. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις προβλέπονται εξαιρέσεις ή ειδικές άδειες!

Χτες εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας συναντήθηκε με υψηλή αντιπροσωπεία της «General Electric» και συζήτησαν, σύμφωνα με το υπουργείο, «θέματα ηλεκτρικής ενέργειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ έγινε ενημέρωση γύρω από «το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την αγορά ενέργειας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ