Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Κυβερνητικός αντιπερισπασμός με... φιστίκια!

Προσπαθούν να πείσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση στην αγορά τροφίμων

Να δημιουργήσει αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές μετά το ξέσπασμα του νέου σκανδάλου των διοξινών σε Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο, επιχείρησε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην κατεύθυνση αυτή έβγαλε μια ανακοίνωση, όπου βασικά εμφανίζονται αποτελέσματα ελέγχων που αφορούν εισαγωγές φιστικιών από Τρίτες χώρες.

Ο υπουργός Ε. Μπασιάκος δήλωσε χτες πως το τελευταίο διάστημα μετά από ελέγχους στις εισαγωγές μεταποιημένων προϊόντων από Τρίτες χώρες απαγορεύτηκε η είσοδος σε 578 τόνους προϊόντων. Βασικά πρόκειται για φιστίκια με αφλατοξίνες από Τουρκία, Συρία, Κίνα και Λίβανο, καθώς και άλλα προϊόντα με ελλιπή σήμανση. Το τελευταίο αφορά για παράδειγμα ντολμαδάκια Τουρκίας, σταφίδα Αφγανιστάν, ελιές ΗΠΑ κ.ά. Παράλληλα ο Ε. Μπασιάκος ανακοίνωσε πομποδώς πως εξαρθρώθηκε και κύκλωμα που εισήγαγε 750.000 αμνοερίφια... Ομως στη σχετική ανακοίνωση δε διευκρινίζεται επακριβώς πιο χρονικό διάστημα αφορούν αυτοί οι έλεγχοι. Ετσι κι αλλιώς έλεγχοι ρουτίνας γίνονται για τις εισαγωγές από Τρίτες χώρες. Ομως θεωρούν εκεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι με τέτοιου είδους ανακοινώσεις «βγαίνει λάδι» η κυβέρνηση για τους ελέγχους που γίνονται στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα μεταποιημένα και μη; Και θεωρούν ότι έτσι θα ανακουφιστούν οι καταναλωτές και θα μπορούνε να τρώνε άφοβα;

Οπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, το μείζον ερώτημα είναι τι γίνεται με τις εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ. Ποιος ελέγχει τι και πότε και με ποιο μηχανισμό; Τι έγινε με τις τελευταίες διοξίνες της Ολλανδίας, της Γερμανίας και του Βελγίου; Τι ποσότητες γάλακτος, κρέατος και πατάτας, μπήκαν από αυτές τις χώρες μετά τις 3 Αυγούστου, στην Ελλάδα; Ποιος από την κυβέρνηση και τον ΕΦΕΤ, εγγυάται πραγματικά ότι οι Ελληνες καταναλωτές δεν έφαγαν διοξίνες τελευταίας εσοδείας;.. Ποιος εγγυάται ότι οι Ελληνες τρώνε καθαρά προϊόντα προέλευσης ΕΕ και άλλων βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών; Ποιος ελέγχει τα μεταλλαγμένα που εδώ και χρόνια καταναλώνονται εν αγνοία των καταναλωτών; Μήπως τα εγγυάται όλα αυτά ο Ε. Μπασιάκος που προ μερικών ημερών δήλωνε πως για τους ελέγχους στα μεταποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα υπεύθυνος είναι ο ΕΦΕΤ και όχι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να πετάξει από πάνω του ευθύνες;... Τελικά μήπως ο Ε. Μπασιάκος βολεύεται στο να ανακαλύπτει...«χαλασμένα» φιστίκια;!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ