Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Συνεχίζουμε αποφασιστικά

Στους δρόμους και οι αγρότες Μακεδονίας - Θράκης, με τη συμμετοχή τους, το Σάββατο, στα τοπικά συλλαλητήρια

Από τη συγκέντρωση στη Ν. Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από τη συγκέντρωση στη Ν. Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης
Στα συλλαλητήρια που πραγματοποίησε η ΠΑΣΥ σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, οι αγρότες διατράνωσαν ότι το μόνο όπλο τους είναι η αγωνιστική συσπείρωση για τη δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού και η συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου που θα μπορέσει να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Οπως τόνισαν σε όλες τις συγκεντρώσεις οι ομιλητές, τα συλλαλητήρια του Σαββάτου ήταν μόνο η αρχή, είχαν προειδοποιητικό χαρακτήρα και αν η κυβέρνηση αδιαφορήσει για τα αιτήματά τους την επόμενη φορά θα συναντηθούν στα μπλόκα.

Στην Ορεστιάδα οι παραγωγοί του Βόρειου Εβρου με τα μηχανήματά τους πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ το Εργατικό Κέντρο της πόλης κήρυξε δίωρη στάση εργασίας και έκλεισαν για μια ώρα τα μαγαζιά. Οι ομιλητές ζήτησαν μείωση του κόστους παραγωγής, πλήρη ασφάλιση και έγκαιρη αποζημίωση, αύξηση των αγροτικών συντάξεων και τόνισαν ότι με δυσκολία πουλάνε τα προϊόντα τους και όταν τα πουλάνε οι τιμές που λαμβάνουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα. Μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» Κώστας Ζησίδης και ο εκπρόσωπος της κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥ Νικηφόρος Καραμανίδης. Χαιρέτισαν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Γρ. Τζότζολας, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, ο έπαρχος Βορ. Εβρου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης και ο πρόεδρος του συλλόγου Επαγγελματιών περιφέρειας Ορεστιάδας. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας, Γ. Μαργαρίτης.

Επίσης στην Κομοτηνή μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν καπνοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες του νομού. Μίλησε ο Τάσος Χαρτοματζίδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης και χαιρέτισε ο Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αρριανών. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο Στέφανος Χρηστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλλίστης.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αγροτών και στα συλλαλητήρια που έγιναν σε 6 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που δήλωσαν - με τα ψηφίσματά τους - ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, σαν το μόνο δρόμο που τους έμεινε για να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους.

Στις Σέρρες οι αγρότες της περιοχής συγκεντρώθηκαν με τα μηχανήματα τους έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ στο ψήφισμα που ενέκριναν, τονίζεται ότι αν δε λυθούν τα αιτήματά τους η επόμενη κινητοποίησή τους θα γίνει στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Μίλησαν ο Βασίλης Κωτούλας εκ μέρους της ΠΑΣΥ και ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής.

Στο Κιλκίς οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα μηχανήματά τους μπροστά στη Νομαρχία, όπου μίλησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Σοφιανίδης, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί του νομού βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αδιάθετα παραμένουν στις αποθήκες τα σιτηρά και τα καλαμπόκια.

Από τη Χαλκηδόνα οι αγρότες της Θεσσαλονίκης διαμήνυσαν ότι κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αυταπάτης δεν υπάρχει για την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει τον φτωχομεσαίο αγρότη. Συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στην πλατεία της Χαλκηδόνας και στη συνέχεια απέκλεισαν για ένα τέταρτο συμβολικά την είσοδο του χωριού. Ομιλητής ήταν ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών και χαιρέτισαν ο αγροτοσυνδικαλιστής και στέλεχος της ΠΑΣΥ Γ. Ρίσκος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων και ο πρόεδρος της Βαμβακουργικής. Το πλαίσιο των αιτημάτων έθεσε ο Γιάννης Κιουλπεκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λουδία.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κατερίνη (μίλησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Σκούφας) και στα Γιαννιτσά (με ομιλητή τον αγροτοσυνδικαλιστή Νίκο Χρηστάκη). Επίσης, σε συγκέντρωση στην Επισκοπή Ημαθίας ο αγροτοσυνδικαλιστής Ανανίας Κερεμίδης αναφέρθηκε στους λόγους της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ.

Τέλος, στη Φλώρινα σε σύσκεψη με τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, συγκροτήθηκε νομαρχιακή επιτροπή της ΠΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ