Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ - EUROGROUP
Στο επίκεντρο στρατηγική Λισαβόνας και ελλείμματα

Οι υπουργοί Οικονομίας εξειδικεύουν στις Βρυξέλλες τα μέτρα λιτότητας σε βάρος των Ελλήνων, αλλά και γενικότερα των εργαζομένων των 25 χωρών - μελών της ΕΕ

Στρατηγική της Λισαβόνας (με έμφαση στην περιβόητη έκθεση Βιμ Κοκ) και η παρουσίαση της έκθεσης της Γιουροστάτ για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας πριν την ένταξη της στην ΟΝΕ, στο χτεσινό Συμβούλιο του Eurogroup (μετέχουν οι 12 χώρες της ΟΝΕ), ενώ σήμερα η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας των «25» (ΕΚΟΦΙΝ). Η στρατηγική της Λισαβόνας άπτεται ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ η έκθεση της Γιουροστάτ έχει «στενά» ελληνικό ενδιαφέρον.

Η έκθεση Βιμ Κοκ (συζητήθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 4-5 Νοέμβρη) διαπιστώνει μία σειρά ζητήματα με κυρίαρχο ότι οι στόχοι της Λισαβόνας - να γίνει η οικονομία της ΕΕ η ανταγωνιστικότερη του κόσμου - δεν υπάρχει περίπτωση να πιαστούν το 2010. Αφού θεωρεί πως οι 100 και πλέον στόχοι που είχαν τεθεί το 2000 είχαν σαν αποτέλεσμα «όλοι να ασχολούνται με τα πάντα άρα με τίποτα» και προτείνει η μέτρηση να περιοριστεί στους 14 πιο βασικούς. Εξετάζει επίσης το θέμα του οικονομικού ανταγωνισμού της ΕΕ με τις οικονομίες μας σειράς χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, οι Ινδίες, όπου και καταλήγει σε αντιφατικά συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, η έκθεση δε δέχεται ότι στην ΕΕ υπάρχει τάση αποβιομηχάνισης, αλλά επαναπροσδιορισμός επενδυτικών επιλογών προς χώρες χαμηλού κόστους (τις 10 νέες εισερχόμενες). Διαπιστώνει επίσης αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στασιμότητα της παραγωγικότητας εργασίας στον τομέα της μεταποίησης. Στο «διά ταύτα» επιδιώκει να δώσει στους υπό προώθηση στόχους το χαρακτήρα του επείγοντος.

Οσον αφορά στο θέμα της - μη ολοκληρωμένης ακόμα - έκθεσης της Γιουροστάτ για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας πριν το 1999 (δηλαδή πριν την ένταξη στην ΟΝΕ), τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Με δηλώσεις που έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, άφησε να εννοηθεί ότι βασική εκτίμηση της έκθεσης είναι ότι και πριν το 1999 το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ και ότι η εκτίμηση αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί μέχρι το επόμενο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ (όπου θα συζητηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, μαζί με έξι ακόμα χώρες).

Αντίθετα ο Γ. Αλογοσκούφης, με δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ισχυρίστηκε ότι για την περίοδο πριν το 1999 δεν τίθεται θέμα υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. «Προσαρμοζόμενος» όμως προς το πνεύμα των Βρυξελλών, πρόσθεσε πως αν τελικά δεν πειστούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών - για το εφικτό μείωσης του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% το 2005 - θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για τη μείωση του...

Με λίγα λόγια, ο στόχος τώρα μετατίθεται για το 2006.

  • Πρώτα εξυγίανση και μετά ξεπούλημα, ήταν το στίγμα των δηλώσεων Αλογοσκούφη για το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας. Σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό και το θέμα της αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εμπορικής, καθώς και ότι αν αποφασιστεί η ιδιωτικοποίησή της, τον πρώτο λόγο έχει η γαλλική «Credit Agricole».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ