Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αρχή» με έργα Μαυροΐδη

Με τιμητική έκθεση στη μνήμη του Γιώργου Μαυροΐδη (1912-2003), εγκαινιάστηκε χτες ο νέος χώρος της γκαλερί «Αργώ». Στο ισόγειο του «Μελάθρου Ηώς ΙΙΙ» (Νεοφύτου Δούκα 5), στο βάθος του αιθρίου, η γκαλερί συνεχίζει την εικαστική της παρουσία, η οποία αγγίζει τα 35 χρόνια «ζωής», με περισσότερες από 450 εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής.

Στην εναρκτήρια έκθεση περιλαμβάνονται επιλογές έργων του Γ. Μαυροΐδη από τα 55 χρόνια δημιουργίας του διακεκριμένου καλλιτέχνη. Αποτελεί συνέχεια εκείνης που διοργάνωσε το 2003 το Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για έργα που ξεκινούν από το 1949 (το παλαιότερο) και φτάνουν έως το 2002. Τα περισσότερα εκτίθενται για πρώτη φορά. Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «την τέχνη του Γ. Μαυροΐδη χαρακτηρίζει ένα ιδιαίτερα προσωπικό ύφος, που το ορίζουν οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και η εκφραστική δύναμη μιας πολυδιάστατης δημιουργίας. Η αφηρημένη τέχνη και η μακρά θητεία του στον εξπρεσιονισμό, καθόρισαν την αισθητική του κατεύθυνση. Η εμμονή του στην αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής ήταν διαρκής, όπως και η επιμονή του στην απόδοση του φωτός». Η έκθεση έργων του Γ. Μαυροΐδη θα διαρκέσει έως τις 8 του Γενάρη.

Θα ακολουθήσουν: Εκθεση με σχέδια του Α. Ματίς από το πολυτελές άλμπουμ που εξέδωσε το 1936 ο Κριστιάν Ζερβός. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Κυριάκος Κουτσομάλλης. Το Μάρτη θα φιλοξενηθεί ένα αφιέρωμα στο χαράκτη, ζωγράφο και καθηγητή της ΑΣΚΤ, Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο. Η εκθεσιακή περίοδος θα κλείσει με τη μεταφορά στην «Αργώ» της έκθεσης των: Οπυς Ζούνη, Χρίστου Καρά και Ναυσικάς Πάστρα (παρουσιάζεται τώρα στο μουσείο Pully στη Γενεύη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ