Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΚΟΡΑΗ»
Υπολειτουργεί εξαιτίας της αδιαφορίας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της βιβλιοθήκης, που διαθέτει 150.000 τόμους

Σε υπολειτουργία και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της οδηγείται η βιβλιοθήκη «Κοραή» στη Χίο, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με 150.000 τόμους, σπάνια βιβλία, λαογραφικό και δανειστικό τμήμα.

Με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, Αντ. Σκυλλάκος και Γ. Πατσιλινάκος επισημαίνουν τα προβλήματα της βιβλιοθήκης και τονίζουν ότι «η ιστορία, ο πλούτος και η σπουδαιότητα των βιβλίων και των εκθεμάτων την καθιστούν ζωντανό πυρήνα της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής τόσο στο νησί, όσο και πανελλαδικά και παγκοσμίως. Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι φέτος τους καλοκαιρινούς μήνες την επισκέφθηκαν 4.000 επισκέπτες Ελληνες και ξένοι. Επίσης επισκέφθηκαν το τμήμα δανεισμού βιβλίων 3.000 αναγνώστες. Χαρακτηριστικό του πολύμορφου ρόλου της είναι ότι απ' τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2004 έγιναν 7.320 δανεισμοί βιβλίων στο Δήμο Χίου και 3.100 στα χωριά», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για αύξηση των δανεισμών σε σχέση με το 2003 κατά 20%.

«Δυστυχώς όμως η βιβλιοθήκη λόγω της αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων οδηγείται σε υπολειτουργία και συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας της θα πρέπει να έχει 17 εργαζόμενους διαφόρων σύγχρονων ειδικοτήτων, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο επτά. Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί, αφού θα συνταξιοδοτηθεί ο διευθυντής και ο υπεύθυνος διανομής - δανεισμού βιβλίων στα χωριά. Αυτό συνεπάγεται υπολειτουργία και το κλείσιμο δραστηριοτήτων», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το νέο τμήμα με Η/Υ, με υπερσύγχρονα υπολογιστικά συστήματα, που ήρθαν μέσω του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" θα μείνουν αχρησιμοποίητα, αφού δεν υπάρχει το προσωπικό να τα λειτουργήσει. Οι δυνατότητες αξιοποίησης του διαδικτύου για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μένουν αναξιοποίητες».

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για να δώσει λύση στο κτιριακό πρόβλημα και στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και αν θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και των τμημάτων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ