Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ APEC
Οταν ο λαός διαδηλώνει...

Χιλιάδες βρέθηκαν στους δρόμους...

Associated Press

Χιλιάδες βρέθηκαν στους δρόμους...
Για βδομάδες δεκάδες διαδηλώσεις και πορείες αποτέλεσαν την πρόγευση γι' αυτό που έλαβε χώρα την Παρασκευή. Η αφορμή, η Σύνοδος των Χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού - (APEC) και η άφιξη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Η άφιξή του ήταν το σύνθημα που έκανε ένα τεράστιο αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι να ξεχυθεί στους δρόμους του Σαντιάγο και να γίνει η «άμεση απειλή» τόσο για τον Μπους όσο και για τους «συμμάχους» του, είτε στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής είτε παγκοσμίως... που σπέρνουν πόλεμο, όλεθρο, καταστροφή, αδικία, πείνα...

Οι μνήμες από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός τραυματία μέσα σε τέμενος στη Φαλούτζα ζωντανές, πάθιασαν τους δεκάδες χιλιάδες Χιλιανούς - μωρά, συνταξιούχοι, ιθαγενείς, φοιτητές, εργαζόμενοι, αγρότες - που βροντοφώναξαν «Τρομοκράτη Μπους», «Μπους φασίστα, κλέφτη, δολοφόνε», καταδίκη της πολιτικής πολέμου της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Μπους άκουσε: Η Χιλή δεν είναι προς πώληση». Απάντηση στην επιβολή της «ελεύθερης αγοράς» που άφησε καμένη γη σε όλη την αμερικανική υποήπειρο αλλά και στα σχέδια των ΗΠΑ και των «υποτακτικών» τους κυβερνώντων στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής - ανάμεσά τους και ο «σοσιαλιστής» πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λαγός - να επιβάλλουν, ακόμη και διά της βίας εάν χρειαστεί, τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής, την ALCA, σχέδιο που έχει καταγγελθεί από όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, ως σχέδιο νεοαποικιοποίησής της...

Η διαδήλωση δε σημαδεύτηκε από τις εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις όλων των προηγούμενων ημερών. «Είχε την άδεια της αστυνομίας»... «για να επιτύχουμε την επίσημη έγκριση για τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο του APEC ήταν μία τρομερή δοκιμασία. Η κυβέρνηση καθώς φαίνεται είχε καταλήξει ότι οι δρόμοι αλλά και όλο το Σαντιάγο ανήκουν αποκλειστικά στους επιχειρηματίες και στους κυβερνώντες και όχι στο λαό. Κατορθώσαμε με πολύ κόπο να εξασφαλίσουμε την εκδήλωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας» δηλώνουν οι εκπρόσωποι των περίπου 200 οργανώσεων - πολιτικών, συνδικαλιστικών, μαζικών - που διοργάνωσαν τις «αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις», όπως τονίζουν.

«Δαβίδ εναντίον Γολιάθ»

Η κυβέρνηση του Ρικάρντο Λαγός προσπάθησε και με ύπουλο τρόπο να «αποτρέψει» αυτό το αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι να «απειλήσει» τη Σύνοδο. Η Παρασκευή 19 Νοεμβρίου έγινε τεχνικώς «αργία για λόγους ασφαλείας» ενώ η προτροπή ήταν και για «εκδρομές». Για λόγους «ασφαλείας» και τα δρακόντεια μέτρα -περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή και άλλοι 1.000 παραμένουν σε ετοιμότητα ενώ η περιοχή όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος έχει σφραγιστεί - στη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας από την εποχή του Πινοτσέτ. Μέτρα που εντάθηκαν ακόμη περισσότερο την Πέμπτη το βράδυ με την έναρξη των αφίξεων των ηγετών του APEC και ειδικά μετά την άφιξη Μπους, μετατρέποντας το Σαντιάγο στην «ασφαλέστερη πόλη του κόσμου» κατά τα διεθνή ΜΜΕ.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μία «σύγκρουση» Δαβίδ (λαός) και Γολιάθ εάν κανείς αναλογιστεί ότι οι οικονομίες των χωρών του APEC αντιστοιχούν στο 60% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος και στο 42% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ως πρώτα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και η ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών των κρατών τους και η κατάργηση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές. Από το 1989 - έτος ίδρυσής του - στις ετήσιες Συνόδους του APEC συμμετέχουν εκτός των ΥΠΕΞ και οι ηγέτες των χωρών και τα διευθυντικά στελέχη πολλών επιχειρήσεων: 14 εξ αυτών ελέγχουν πολυεθνικές όπου ξεπερνά κατά 15 δισ. δολάρια το ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας που δεν είναι μέλος σε αυτό το «κλαμπ» ή που είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Χιλής.

Τελικά ο «μύθος» επιβεβαιώθηκε άλλη μία φορά. Ο λαός στους δρόμους νίκησε τον Γολιάθ...

*Οι χώρες μέλη του APEC είναι: Αυστραλία, Μπρουνέι, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Χιλή, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Νότιος Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.


Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρα στην καταστολή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις (2011-09-09 00:00:00.0)
Επιχείρηση «νέες αγορές για το κεφάλαιο» (2010-05-18 00:00:00.0)
Δαβίδ και Γολιάθ (2009-01-04 00:00:00.0)
Ασφαιρα ευρωπαϊκά πυρά (2006-05-13 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι... (2004-11-20 00:00:00.0)
Αναβρασμός ενόψει της Συνόδου των ναζί (1999-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ