Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Επνιξαν» σε υπόγεια την Ιστορία!

Χιλιάδες αντίτυπα ενός εξαιρετικού βιβλίου για την ιστορία της Θεσσαλονίκης καταστράφηκαν όταν τα υπόγεια εγκαταστάσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Κάτω Τούμπα, όπου φυλάσσονταν, πλημμύρισαν, με τη νεροποντή που έπληξε την περασμένη βδομάδα τη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό αυτό έργο εκδόθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1985 όταν η Θεσσαλονίκη γιόρταζε τα 2.300 χρόνια ύπαρξής της. Μάλιστα διατέθηκε ένα σημαντικό κονδύλι για την εκτύπωσή του, αλλά απαγορεύτηκε η διακίνησή του όταν στην αρχή του δήμου βρέθηκε η παράταξη της ΝΔ (Σ. Κούβελας).

Υπήρχε αντίρρηση για το περιεχόμενό του, ενώ έγινε φανερό στη συνέχεια ότι οι σελίδες για την Αντίσταση, την οκταετία Καραμανλή, κλπ. ενόχλησαν σφόδρα ό,τι «πιο προοδευτικό» διαθέτει η Θεσσαλονίκη: Παλιοί ΕΡΕτζήδες, παραθρησκευτικές οργανώσεις και βάλε. Πρόκειται, δηλαδή, για μια πρωτοφανή σκοταδιστική ενέργεια. Χιλιάδες αντίτυπα μεταφέρθηκαν τότε στα υπόγεια του παλιού κτιρίου του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και δεν επιτρεπόταν η είσοδος, για να μη βγει έξω ούτε ένα αντίτυπο.

Τον τελευταίο καιρό τα βιβλία στοιβάχτηκαν στα υπόγεια δημοτικής επιχείρησης στην οδό Πεστών, όπου άρχισαν πλέον να σαπίζουν, αφού μεγάλες ποσότητες βρέθηκαν για αρκετές μέρες κάτω από τα νερά. Να σημειωθεί ότι οι μόνοι που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν αντίτυπο ήταν οι συγγραφείς του βιβλίου, όταν το χρειάστηκαν για να κινηθούν δικαστικά κατά της διοίκησης για τη λογοκρισία που επέβαλαν στην εργασία τους.

Το 2006 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου η ίδια παράταξη, που εκφράστηκε με τρεις δημάρχους. Και μόνο το γεγονός της απαγόρευσης ενός βιβλίου ιστορίας, με το αιτιολογικό ότι δεν αναφέρει τα γεγονότα όπως θέλουν οι ιθύνοντες του δήμου, είναι απόλυτα αντιδημοκρατική, απαράδεκτη πράξη, αποτελεί ένα αίσχος που διαιωνίζεται... Και ο νέος δήμαρχος, κινούμενος από την ίδια λογική, όπως φαίνεται, δε θέλει να επανορθώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ