Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μυθολογίες του καθημερινού

Δημιουργίες ενός καταξιωμένου εικαστικού δημιουργού, του Αλέκου Φασιανού, παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη. «Μυθολογίες του καθημερινού», τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο (8.30 μ.μ.). Εως τις 28/2 θα εκτεθούν άγνωστα μέχρι σήμερα έργα, αλλά και πρώιμα, πριν ακόμη ο Α. Φασιανός μαθητεύσει στην ΑΣΚΤ. «Επίγονο της γενιάς του '30» τον χαρακτήρισε, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, τονίζοντας ότι «σήμα κατατεθέν της δημιουργίας του είναι η ανθρώπινη φιγούρα. Μοναχικές ή συντροφικές φιγούρες, επίπεδες ή πλασμένες με φώτα και σκιές, οι μορφές του Φασιανού είναι πάντα αναγνωρίσιμες».

«Πάντα είχα ένα "πιστεύω" που έβγαινε από τα βιώματά μου», σημείωσε ο Α. Φασιανός. «Δεν εντάχτηκα στο "συρμό". Εκανα το δικό μου, το καθημερινό, που δεν τελειώνει ποτέ. Η καθημερινότητα με εμπνέει. Η πραγματικότητα μεταμορφώνεται. Η επανάληψη δεν είναι απομίμηση. Είναι η επανάληψη του διαφορετικού, της αιώνιας επανόδου. Τα επίπεδα χρώματα εκφράζουν το φως που είναι από πίσω. Το φως που "χαϊδεύει" τη σκιά».

Οπως τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης Εφη Αγαθονίκου, η παρουσίαση ξεκινά από το ισόγειο με έργα του '70 - '80, αλλά και δημιουργίες του 1957 από την πρώτη έκθεση του Α. Φασιανού. Στο μεσοπάτωμα φιλοξενούνται χαρακτικά, μονοτυπίες, μακέτες για το θέατρο, γλυπτά, έργα πριν τις σπουδές στην ΑΣΚΤ κ.ά. Στην ξύλινη αίθουσα εκτίθενται δημιουργίες των δεκαετιών του '80 και του '90. Η έκθεση ολοκληρώνεται στην πίσω αίθουσα του ισογείου, με έργα που φιλοτεχνήθηκαν μετά το 1990.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ