Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρέμβαση για το Πανεπιστήμιο Θράκης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης είναι μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας μας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, σε παρέμβασή του σε σχετική Επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την ελλιπή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, αλλά επεκτείνονται σε μια σειρά σοβαρούς τομείς. Τέτοιοι είναι τα περίφημα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία, όπως είπε, είναι τελικά «εισβολείς» μέσα στα πανεπιστήμια, αφού μαζί με αυτά εισάγονται «οι λογικές του κέρδους και του ανταγωνισμού στην ανώτατη εκπαίδευση».

Οσον αφορά δε τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων, ο Γ. Χουρμουζιάδης παρατήρησε ότι τελικά δε βοηθούν ούτε την ακαδημαϊκή ανάπτυξη των πανεπιστημίων, αλλά ούτε και κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Για τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως επιστημολογικά παραμένουν στάσιμα και δεν ακολουθούν το όραμα του νέου και σύγχρονου πανεπιστημίου. «Πολλές από τις σχολές, είπε, εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να λειτουργούν με βάση παρωχημένες και ξεπερασμένες εκπαιδευτικές προοπτικές».

Η κατάσταση, συνέχισε, είναι τραγική στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας, αφού μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται μπροστά όχι στην έλλειψη, αλλά στην πλήρη απουσία φοιτητικής μέριμνας.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης έθεσε και το θέμα της σχέσης των ΑΕΙ με την κοινωνία, τονίζοντας: «Ποια ακριβώς είναι αυτή η σχέση; Πώς τελικά πρέπει να αναπτυχθεί; Να αναπτυχθεί με βάση μια νέα κοινωνία, η οποία τελικά μαστίζεται κάτω από την απειλή των ανταγωνισμών και των κερδοσκοπικών διαθέσεων της περίφημης ελεύθερης αγοράς ή τελικά πραγματικά είναι μία σχέση που σημαίνει παρουσία των πανεπιστημίων και των προϊόντων της πανεπιστημιακής λειτουργίας μπροστά στα προβλήματα του εργαζόμενου λαού;».

Σχολιάζοντας, τέλος, την όψιμη κριτική που ασκούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι τα προβλήματα και στο Δημοκρίτειο προϋπήρχαν, αφού και «κατά την εποχή του ΠΑΣΟΚ απειλήθηκαν τα πανεπιστήμια να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ