Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
Αγωνιστική απάντηση στις 10 Δεκέμβρη από χιλιάδες φοιτητές

Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές από όλη την Ελλάδα, δίνουν μαχητική αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει, ιδιωτικοποιεί τις σπουδές τους και υπονομεύει το μέλλον τους, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποιούν στις 10 Δεκέμβρη, στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία για το Συλλαλητήριο, ανήκει στα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αντίστοιχα, όπου συμμετέχουν δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, καθώς και επιτροπές ετών και εξαμήνων από σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας προς τα Μαθητικά Συμβούλια κι ήδη σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα σχολεία: 21ο ΕΛ Γκράβας, 1ο ΕΛ Αλίμου και 2ο ΕΛ Αθήνας.

Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, εκπρόσωποι των Συντονιστικών παραχώρησαν χτες συνέντευξη τύπου, στην οποία παρέθεσαν σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, που αιτία της είναι η ασκούμενη πολιτική, η σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση.

«Σε 0,03 ευρώ μπορεί να αναχθεί η "γενναιόδωρη" αύξηση στα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2005 που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες και προβλέπει αύξηση 3,9% στο κονδύλι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον πληθωρισμό να κινείται στο 3,3% και τις ανάγκες μας να αυξάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Πάνος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου φοιτητών Νομικής κι αναλυτικότερα είπε: «Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 3,6 εκ. ευρώ, 100.000 ευρώ λιγότερα από πέρσι, την ίδια στιγμή που η Σύγκλητος έχει προγραμματίσει έναν μεμψίμοιρο προϋπολογισμό εξόδων για 4,5 εκ. ευρώ περίπου, αφού αφήνει στάσιμο το κονδύλι για τη σίτιση και δεν περιλαμβάνει κονδύλι για τη στέγαση. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 7,36 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή που η Σύγκλητος, έχει προγραμματίσει προϋπολογισμό εξόδων στα 10,12 εκ. ευρώ με 1 εκ. ευρώ μειωμένο το κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα. Στο ΕΜ Πολυτεχνείο δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 8,12 εκ. ευρώ, ενώ τα έξοδα, με βάση το σχέδιο της Συγκλήτου είναι στα 15,842 εκ. ευρώ».

«Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα, τα ωθούν να αναζητήσουν τα αναγκαία κονδύλια που λείπουν είτε από επιχειρήσεις, με το αζημίωτο, φυσικά, είτε από τους ίδιους τους φοιτητές, καταργώντας στην πράξη τη δωρεάν Παιδεία», τόνισε ο Θ. Πάνος.

Αυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία, είναι επιλογές συνδεδεμένες στο άρμα της «Μπολόνια», είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. «Η επίθεση αυτή επιβάλλει από τη μεριά των φοιτητών τη συντονισμένη πάλη για τις ανάγκες μας, που συμπυκνώνονται στο αίτημά μας για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία», υπογράμμισε σχετικά ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου. Κάτω από αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο και μέσα από μαζικές διεργασίες έχουν ήδη πάρει απόφαση για τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο 30 σύλλογοι φοιτητών και όπως είπε ο Β. Μεταξάς «περιμένουμε τις επόμενες μέρες, με βάση τις συνελεύσεις που προγραμματίζονται, ο αριθμός να φτάσει το 1/3 των συλλόγων από όλη την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ