Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Η υποχρηματοδότηση καλά κρατεί!

Τα οικονομικά προβλήματα των ΤΕΙ βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών των Ιδρυμάτων (ΟΣΕΠ) και οι Διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων. Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ, Χ. Τσάκνης, διαμαρτυρήθηκε γιατί όσα τους είχε υποσχεθεί η υπουργός Παιδείας, στην τελευταία συνάντηση που είχαν, δεν αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2005.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η υπουργός τους είχε υποσχεθεί ότι τα ΤΕΙ θα χρηματοδοτούνταν το 2005 με 135.000.000 ευρώ, ωστόσο χρηματοδοτούνται μόλις με 105.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 15.000.000 ευρώ αφορούν τα «νέα Τμήματα» που μέχρι φέτος χρηματοδοτούνταν από το ΕΠΕΑΕΚ και το 2005 για πρώτη φορά μπαίνουν στον τακτικό προϋπολογισμό. Οπότε η «καθαρή» χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ είναι μόλις 90.000.000 ευρώ, ποσό ίδιο ακριβώς με αυτό που είχαν πάρει το 2004 και δεν έφτασε για να καλύψουν πάγιες ανελαστικές δαπάνες. Οι διοργανωτές έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ελλείμματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στα περισσότερα ιδρύματα (τα παραθέτουμε στο διπλανό πίνακα) τα οποία και κουβαλούν αναγκαστικά στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς. Λόγω οικονομικής αδυναμίας, κανένα ΤΕΙ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους έκτακτους εκπαιδευτικούς για τις υπηρεσίες τους από το Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του χρόνου και, ταυτόχρονα, τα περισσότερα ιδρύματα δεν μπορούν να πληρώσουν τις προμήθειες των συγγραμμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λ. Βρυζίδης.

Αναφέρθηκαν, επίσης, σε θεσμικά θέματα που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, στο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και στην απουσία κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους πολλών ειδικοτήτων των ΤΕΙ.

Η πολιτική που ακολουθεί και υλοποιεί τις αποφάσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας, υποβαθμίζει και σπρώχνει στην ιδιωτικοποίηση συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα ΤΕΙ, υπογράμμισε ο Χάρης Βουρδουμπάς, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε εκ μέρους του Κόμματος στην εκδήλωση. Ο Χ. Βουρδουμπάς αναφέρθηκε στο ουσιαστικό πρόβλημα του χαρακτήρα των ιδρυμάτων και κάλεσε σε μαζικούς και συντονισμένους αγώνες μαζί με τους σπουδαστές και το λαϊκό κίνημα, με στόχο να εμποδιστούν οι επικείμενες αλλαγές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων και να διεκδικηθεί ουσιαστική λύση, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δημιούργησαν τα προβλήματα - λες και το κόμμα του που βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση είχε αντιδράσει... - και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν αργά, αλλά σταθερά βήματα επίλυσής τους, με βάση τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη, υπερασπίστηκε το φιάσκο της «ανωτατοποίησης» και υποστήριξε ότι για να γίνουν ουσιαστικά ανώτατα, τα ΤΕΙ πρέπει να στηριχτούν οικονομικά, να συνδεθούν με την αγορά και να λυθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τις κινητοποιήσεις στα ιδρύματα και η εισήγηση του προέδρου είναι να μην ανοίξουν τα ΤΕΙ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και να μην κάνουν εξετάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ