Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Αντιδρούν στην ισοπέδωση των πτυχίων

Σοβαρές ενστάσεις στο υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΔΙΚΑΤΣΑ έχουν πολλές επαγγελματικές ενώσεις της χώρας μας, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου και ζήτησαν την αλλαγή ολόκληρου του πρώτου κεφαλαίου του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα των άρθρων 4 και 5, που αφορούν στην ισοτιμία των ελληνικών πτυχίων με τα τρίχρονα bachelors και την «εισαγωγή από το παράθυρο» των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ).

Οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Αλαβάνος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Γ. Παπαβασιλείου, της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Μ. Χάλαρης και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Α. Ανδρεόπουλος είχαν χτες κοινή σύσκεψη μαζί με πανεπιστημιακούς (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες και προέδρους πολυτεχνικών, γεωπονικών, νομικών και ιατρικών σχολών) με θέμα το εν λόγω νομοσχέδιο. Οπως επισήμαναν αμέσως μετά, η αντίθεσή τους απέναντι στο νομοσχέδιο δεν αφορά το σκέλος που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του ΔΙΚΑΤΣΑ, αλλά αυτό που αφορά στην «αναγνώριση τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης». Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων είχαν συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα με τον υφυπουργό Παιδείας, Σπ. Ταλιαδούρο, στον οποίο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, απέσπασαν την υπόσχεση ότι θα απαλειφθεί από το νομοσχέδιο το σχετικό με τα ΚΕΣ άρθρο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες τους είναι γενικότερες και συνδέονται - όπως είπαν - με την προσπάθεια επιβολής των αποφάσεων της Μπολόνια και το σπάσιμο των σπουδών σε δυο κύκλους, την άρνηση της υπουργού Παιδείας να ισοτιμηθούν με master τα ελληνικά πτυχία που αποκτώνται μετά από πενταετείς σπουδές και τη συνολικότερη προσπάθεια υποβάθμισης των ελληνικών πανεπιστημίων με την εισαγωγή στη χώρα αμφιβόλου ποιότητας πτυχίων. Ταυτόχρονα όμως, για να στηρίξουν αυτές τις αντιδράσεις τους, επικαλέστηκαν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Λισαβόνας και του «ευρωσυντάγματος». Κατέληξαν ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας (και αναφορικά με το Εθνικό Σύνταγμα) και ζήτησαν έναν ευρύτερο διάλογο, μετά την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ