Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αγώνας για πραγματική ειδική αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες, συλλαλητήρια στις 3 Δεκέμβρη

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα της ειδικής αγωγής διεκδικεί αγωνιστικά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που χτες πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Ζητώντας δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική ειδική αγωγή, υψηλής ποιότητας, που θα απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες που έχουν ανάγκη με βάση τις κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης και της παιδαγωγικής.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό, ο οποίος σύμφωνα με εκπροσώπους τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδωσε τα προβλήματα σε έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και έκανε λόγο για νέο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, ενώ δεσμεύτηκε να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσε η ΣΕΑΑΝ, με υπόμνημά της.

Η εγκατάλειψη σε ...νούμερα

Στο υπόμνημα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι 200.000 Ελληνόπουλα σχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής, ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μόνο το 7% (15.000 παιδιά) είναι ενταγμένα σε κάποια μονάδα ειδικής αγωγής δημόσια ή ιδιωτική, παράλληλη τάξη ή δέχεται κάποια υποστήριξη. Αναφερόμενη στις μονάδες ειδικής αγωγής, κάνει λόγο για απαράδεκτες κτιριακές υποδομές, ελλείψεις στελεχικού δυναμικού, ειδικών βιβλίων, αναλυτικών προγραμμάτων. Με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους ή οι σύλλογοι γονέων να καταφεύγουν σε φιλανθρωπικά παζάρια, αιτήματα για χορηγίες σε εταιρίες κλπ. Οπως καταγγέλλεται, στις κατηγορίες του αυτισμού και των πολλαπλών αναπηριών, οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, ενώ επισημαίνεται ότι μια σειρά κέντρα ειδικής αγωγής που έχουν φτιαχτεί από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, λόγω της υποχρηματοδότησης, κινδυνεύουν να κλείσουν ή έχουν επιβληθεί δίδακτρα.

Η ΣΕΑΑΝ ζητά δημόσια ειδική αγωγή, που θα καλύπτει το σύνολο των ατόμων που την έχουν ανάγκη και απαιτεί ανάμεσα σε άλλα διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτήν, απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, πραγματική ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση, χορήγηση των πιστώσεων, ώστε να επιλυθούν τα κτιριακά προβλήματα, πραγματική ουσιαστική επαγγελματική κατάρτιση και κατάργηση των διδάκτρων σε ΙΕΚ.

Η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας ήταν για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δυναμικής διεκδίκησης ειδικής αγωγής, δημόσιας και δωρεάν, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Επόμενος σταθμός, η συμμετοχή με τους εργαζόμενους στο χώρο της ειδικής αγωγής, τους γονείς και κηδεμόνες, τους ανάπηρους και τα ΑμΕΑ, δίνοντας το «παρών» στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 3 Δεκέμβρη με τις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ