Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιβεβαιώνεται το «γενικό ξεπούλημα»

Επιστολή στο «Ρ» έστειλε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ» Κατερίνα Αδαμοπούλου με αφορμή σχετικό δημοσίευμα

Με επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα μας η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ» Κατερίνα Αδαμοπούλου, επιβεβαιώνει ουσιαστικά το χτεσινό δημοσίευμά μας, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δρομολογεί το γενικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στο μεγάλο κεφάλαιο, μεταξύ της οποίας περιλαμβάνονται, ελεύθεροι χώροι, δασικές εκτάσεις, αλλά και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της εφημερίδας της 2.12.2004 και συγκεκριμένα στη σελίδα 17 αναφέρεστε στην ομιλία μου που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Caravel από τον Ομιλο Καλοφωλιά την 1.12.2004 με θέμα τη Διαχείριση γαιών. Στο σχολιασμό του συντάκτη σας εμφιλοχωρούν ανακρίβειες οι οποίες καλό είναι να διευκρινιστούν.

Ετσι, αναφορικά με τα 11 εκατ. στρέμματα διαθεσίμων και κοινοχρήστων αγροτικών γαιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ), η πραγματικότητα είναι ότι η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ έχει αναλάβει την καταγραφή τους σε Ολοκληρωμένο Γεωγραφικό Σύστημα σε όλη τη χώρα βάσει απόφασης Κυβερνητικής Επιτροπής. Οπως είναι γνωστό, η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ είναι μονομετοχική εταιρεία του ΥΑΑΤ και εποπτευόμενος Οργανισμός του ίδιου υπουργείου. Τώρα, αναφορικά, με τους 402 Δήμους η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν γι' αυτούς στοιχεία αγοραίας αξίας της αγροτικής γης σε μορφή τράπεζας δεδομένων, γεγονός που είναι μοναδικό στη σύγχρονη αγροτική μας ιστορία και είναι προσβάσιμη από τον όποιο θα ήθελε να ζητήσει στοιχεία. Ωστόσο, καμία σχέση δεν έχουν με τα εκατ. στρεμμάτων γαιών.

Αναφορικά δε, με τη ρήση του συντάκτη σας ότι η "ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ ξεπουλά τη δημόσια περιουσία", η πραγματικότητα είναι, όπως εξ άλλου το ανέφερα, ότι οι αγροτικές γαίες που θα καταγραφούν τελούν υπό την ιδιοκτησία του ΥΑΑΤ και όχι της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ. Η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ πρόκειται μετά την καταγραφή να εκπονήσει προτάσεις διαχείρισης προς το ΥΑΑΤ το όποιο και θα αποφασίσει περί της τύχης τους, μεταξύ δε, όλων των προτάσεων φυσικά θα συμπεριληφθεί και η συνεκμετάλλευση / συνδιαχείριση.

Πέραν όλων αυτών, εκκρεμεί μια απορία. Μήπως ο "Ριζοσπάστης" με την πολύχρονη ιστορία του θα έπρεπε να επιβάλει την αμφίδρομη πληροφόρηση και όχι τη μονόδρομη; Η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ θα επιθυμούσε να σας ενημερώσει με καθαρότητα και κάθε λεπτομέρεια, εάν φυσικά είναι και η δική σας η βούληση.

Πιστεύοντας ότι η δημοσίευση του παρόντος είναι δεδομένη, σας ευχαριστώ».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ «Ρ»

Δεν καταλαβαίνουμε για ποια ανακρίβεια μιλά η Κα Αδαμοπούλου, όταν μας επικρίνει για το γεγονός ότι γράψαμε πως «η ΑΓΡΟΓΗ ξεπουλά δημόσια περιουσία», όταν η ίδια παραδέχεται πως ανάμεσα στις προτάσεις που θα κάνει για την τεράστια αυτή ακίνητη κοινόχρηστη αγροτική γη των 11 εκατ. στρεμμάτων θα είναι - «φυσικά», μάλιστα, όπως αναφέρει - «η συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση» με ιδιώτες επιχειρηματίες.

Εμάς - και όπως είναι φυσικό και το λαό - πολύ λίγο ενδιαφέρει αν το ξεπούλημα θα γίνει από την ίδια την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ. ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από το υπουργείο μετά από πρόταση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ.

Το θέμα είναι ότι αποτελεί δημόσια περιουσία και η διαχείρισή της πρέπει να είναι προς όφελος του λαού και όχι των ολίγων. Αν η ίδια διαφωνεί - και διαφωνεί, προφανώς - με την πολιτική αυτή τοποθέτηση, δεν ευθυνόμαστε εμείς. Ας αναρωτηθεί καλύτερα γιατί το κόμμα της ΝΔ που την τοποθέτησε στη θέση αυτή, άλλα έλεγε για την ΑΓΡΟΓΗ πριν τις εκλογές και άλλα πράττει ως κυβέρνηση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θα θέλαμε, τέλος, να συστήσουμε στην Κα Κ. Αδαμοπούλου να είναι πιο προσεκτική όταν αναφέρεται στην εφημερίδα μας μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (όπως για παράδειγμα χτες στον «902»), προσδίδοντας χαρακτηρισμούς, που στη συνέχεια δεν μπορεί να στηρίξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ