Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Θεωρούνται όλοι δυνητικά τρομοκράτες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την εφαρμογή ενός παγκόσμιου δικτύου φακελώματος και ενός σχεδίου τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται και δεν υποτάσσονται στην τρομοκρατία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κεφαλαίου, καταδίκασε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, στη συζήτηση έκθεσης για την εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια των πολιτών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση των βιομετρικών δεδομένων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στην ουσία της συμφωνίας του τελευταίου Συμβουλίου σημείωσε ότι συμπυκνώνεται στη φράση: «Φακελώστε τους όλους. Ολοι είμαστε δυνητικά επικίνδυνοι για την καθεστηκυία τάξη και εν δυνάμει τρομοκράτες»!

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης ανέφερε τα εξής:

  • Η προβλεπόμενη υποχρεωτική συλλογή, αποθήκευση και μετάδοση βιομετρικών στοιχείων, όπως ψηφιακή φωτογραφία και δακτυλικό αποτύπωμα, και η κατ' ευφημισμό προαιρετική χρήση της ίριδας του ματιού, είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση κεντρικών βάσεων δεδομένων ταυτοποίησης προσώπων, με ανεξέλεγκτη πρόσβαση, που θα αποτελέσει τη βάση για τη δίωξη και την καταστολή του λαϊκού κινήματος.
  • Ο τρόπος που προωθήθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα, κατά παράβαση της υποτιθέμενης γνωμοδοτικής εξουσίας του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύει τη βιασύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το αμερικανικό δόγμα εσωτερικής ασφάλειας και τη θεωρία της μηδενικής ανοχής. Η απόφαση των ευρωπαϊκών συμβουλίων για εισαγωγή δύο υποχρεωτικών βιομετρικών δεδομένων και ενός προαιρετικού, τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο συζητούσε ακόμα στη βάση πρότασης που προέβλεπε ένα υποχρεωτικό και ένα προαιρετικό, δείχνει το πόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση σέβεται το πρότυπο του λεγόμενου κράτους δικαίου, που θέλει τώρα να εξάγει στην Ουκρανία.
  • Με τα μέτρα αυτά, καθώς και το συνολικό αντιδραστικό πακέτο που αποφασίστηκε στο πρόγραμμα της Χάγης, επιταχύνεται η εφαρμογή ενός παγκόσμιου δικτύου φακελώματος, ενός σχεδίου τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται και δεν υποτάσσονται στην τρομοκρατία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα μέτρα «θα αποδειχθούν ανίκανα να σταματήσουν τους εργατικούς αγώνες, και οι προσπάθειες εκφοβισμού θα καταλήξουν μπούμερανγκ για τους εμπνευστές τους».

Ανταλλαγή πληροφοριών

Στο μεταξύ έγινε άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια θωράκισης ενός ευρωπαϊκού χώρου καταστολής και αστυνόμευσης στη συνεδρίαση της Συνόδου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τη χώρα μας συμμετείχαν οι Αν. Παπαληγούρας και Γ. Βουλγαράκης.

Στη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα δικαστικής συνεργασίας, ζητήματα σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ δικαστικών και αστυνομικών αρχών στα πλαίσια της «Γιουροτζάστ» και «Γιουροπόλ» για την καταπολέμηση της λεγόμενης τρομοκρατίας, καθώς και θέματα που αφορούν τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των Βαλκανίων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην παρέμβασή του ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας ουσιαστικά ταυτίστηκε πλήρως με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα οργάνωσης και ανταλλαγής πληροφοριών Ποινικού Μητρώου και στη δημιουργία Κεντρικής Αρχής (Ευρωπαϊκό Ποινικό Μητρώο).

Ειδικότερα, ο Αν. Παπαληγούρας ανέφερε ότι ο κατάλογος των προς αποθήκευση στοιχείων να είναι συγκεκριμένος και να περιέχει τα απολύτως αναγκαία. Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η κατάρτιση κοινού καταλόγου που να εξασφαλίζει ομοιογένεια και όμοια τεχνική προσέγγιση από όλα τα κράτη -μέλη.

Στη συνάντηση των «25» με τις χώρες των Βαλκανίων, ο Αν. Παπαληγούρας επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της θεσμικής ικανότητας των δικαστικών συστημάτων και βελτίωσης των εθνικών νομοθεσιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ