Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ανάγκη ρωμαλέου κινήματος Ειρήνης

Θά 'λεγε κάποιος ανυποψίαστος ότι ζούμε στην περίοδο μιας ιστορικής παρεξήγησης. Τη δεκαετία του 1980 αρκούσε η εγκατάσταση μιας συστοιχίας πυραύλων σε ένα νέο έδαφος να προκαλέσει μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που ξεπερνούσαν ακόμη και τις ισχυρές τότε δυνατότητες του διεθνούς κινήματος ειρήνης. Σήμερα η ρίψη πυραύλων σε αδύναμα κράτη και άοπλους λαούς (π.χ. Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη) θεωρείται ως σύνηθες καθημερινό φαινόμενο. Εάν αυτό συνέβαινε τότε θα προκαλούσε παγκόσμια ταραχή με απρόβλεπτες εξελίξεις. Σήμερα το Ιράκ είναι καθημερινό θέατρο πολεμικού εγκλήματος και θεωρείται ως ένα, περίπου, φυσικό σύμπτωμα της ανώμαλης εποχής μας.

Το διεθνές κίνημα ειρήνης έχοντας απωλέσει το μαζικό σφρίγος του παραμένει αδρανές περιορισμένο σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες πρωτοπόρων. Ολα όσα υποσχόταν στη δεκαετία του 1980 εξανεμίστηκαν κάτω από το βάρος της διάλυσης της ΕΣΣΔ και της κατίσχυσης των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ και την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Το σιδερόφραχτο «ιμπέριουμ» καταπλακώνει τον πλανήτη επιβάλλοντας την πείνα, το φόβο και το θάνατο. Μικρές εστίες αντίστασης, όπως ο ηρωικός λαός της Κούβας, είναι τοποθετημένες στη ρουλέτα του ιμπεριαλιστικού τζόγου που τους υπόσχεται μόνο το θάνατο. Μια κραυγή αγωνίας που γίνεται επιταγή ανάγκης ταλανίζει συνθέμελα το διεθνές προοδευτικό, επαναστατικό κίνημα: Ολα από την αρχή!

Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός ξεπέρασε ακόμα και τα δικά του όρια. Κράτη, έθνη και λαοί που αποτελούσαν το υπόστρωμα της κυριαρχίας του διαλύονται και συσσωρεύονται σε μια υπερεθνική χαβούζα που την ονόμασαν πολυπολιτισμική συνεύρεση. Κοινωνικά μικρομεσαία αστικά στρώματα που αποτελούσαν το παραδοσιακό σαμάρι στο γάιδαρο της αστικής εξουσίας, διαλύονται κάτω από την πλανητική επιβολή ενός κεφαλαίου πολυεθνικής προέλευσης που μεταβλήθηκε σε υπερεθνικό φορώντας κάθε φορά την ανάλογη εθνική φορεσιά που εξυπηρετεί τα εκάστοτε συμφέροντα του.

Οι ανέκαθεν ονειροπαρμένοι μικρομεσαίοι, οι κατά φαντασία καπιταλιστές, είτε καταστρέφονται και εγκαταλείπουν την «καπιταλιστική» τους ματαιοδοξία, είτε γίνονται οργανέτα του σύγχρονου κεφαλαιοκρατικού οδοστρωτήρα που αγγίζει τις μεθόδους οργανωμένης μαφίας και μάλιστα υπό την αιγίδα του κράτους. Το άκρον άωτον αυτής της πορείας είναι η δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου να διοχετεύεται στο επικερδέστερο τρίπτυχο του διεθνούς εμπορίου: Οπλα, πορνεία, ναρκωτικά με προβάδισμα το πρώτο. Μέσα από το διπλωματικό αλισβερίσι, κάθε χώρα δεύτερης, τρίτης και τέταρτης σειράς υποχρεώνεται να συνυπολογίζει στα έξοδα του ετήσιου προϋπολογισμού της και την αγορά νέων οπλικών συστημάτων από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Ο πειθαναγκασμός γι' αυτό έχει πολλές μορφές, άμεσες και έμμεσες, ευθείες και πλάγιες. Εδώ βρίσκεται κι η ουσία «περί σκανδάλων» στις εξοπλιστικές προμήθειες που ταλανίζουν την Ελλάδα στις μέρες μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλη αυτή η ιστορία στην Ελλάδα περιορίζεται αυστηρά και μόνο στο ρωσικής προέλευσης οπλικό σύστημα STOR. Πέρα από όλους τους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς εταιριών και κρατών υπάρχει το κύριο ζήτημα της κύριας δύναμης που μόνο αυτή μπορεί να σταματήσει αυτό τον διεθνή επικίνδυνο κατήφορο: Η ουσιαστική απουσία ενός ρωμαλέου μαζικού κινήματος ειρήνης απαλλαγμένου από ιδεοληπτικές και δογματικές προκαταλήψεις. Είναι η απουσία ενός κινήματος που θα αμφισβητήσει, θα πολεμήσει και θα σταματήσει το κυνήγι του πολέμου και της υποταγής.

Περισσότερο, θα σταματήσει την παραχάραξη βασικών αρχών των δικαιωμάτων εθνών, κρατών και λαών που διατυπώνονται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ πέρα από τη μετατροπή του σε όργανο του ευρω-ατλαντισμού. Θα υπερασπιστεί στην πράξη την αληθινή ελεύθερη συνεύρεση εθνών και λαών κόντρα στις πλασματικές συνευρέσεις και ψεύτικους διεθνισμούς των εξανδραποντισμένων αθλίων μαζών που επιβάλλει το διεθνές ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο. Στην εποχή μας των κραυγαλέων ωμών ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων και μόνο το γεγονός της απουσίας ενός ρωμαλέου μαζικού ριζοσπαστικού αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης αποδεικνύει την ιστορική ανάγκη της δημιουργίας του.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ