Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υποτιθέμενη «εξομάλυνση»

Από τους «τυχερούς» ανθρακωρύχους που απεγκλωβίστηκαν

Associated Press

Από τους «τυχερούς» ανθρακωρύχους που απεγκλωβίστηκαν
ΚΙΕΒΟ.--

Παρά τα επιφαινόμενα, την υποτιθέμενη «εξομάλυνση» μετά τον προχτεσινό συμβιβασμό στη Βουλή, που οδηγεί στην επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 26 του Δεκέμβρη, η κρίση στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά τελείωσε: Απλώς αναβλήθηκε.

Οι διαδηλωτές της αποκαλούμενης πορτοκαλί αντιπολίτευσης ήραν χτες την πολιορκία του Κοινοβουλίου και διέλυσαν τρία οδοφράγματα, μετά από περίπου 17 μέρες στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Παρέμενε ανοιχτό το εάν θα σταματήσει ο αποκλεισμός του Προεδρικού Μεγάρου. «Ισως θα έπρεπε να αποκλείσουμε το αυτοκίνητό του», σχολίαζε στο AP στέλεχος των ανθρώπων του «φιλοδυτικού» Βίκτορ Γιούστσενκο, αναφερόμενος στον Λέονιντ Κούτσμα.

Η πλευρά του Γιούστσενκο πειθανάγκασε τον Κούτσμα να καθαιρέσει τον Γενικό Εισαγγελέα, Χενάντι Βασίλιεφ, χτες, αφού νωρίτερα έδωσε «άδεια» στον πρωθυπουργό του, «φιλορώσο» και «νικητή» του ακυρωθέντος δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Αλλά, ταυτόχρονα, γινόταν γνωστό ότι η έρευνα σε βάρος της αποκαλούμενης κυρίας φυσικό αέριο, της - προαλειφόμενης ως πρωθυπουργού σε περίπτωση επικράτησης του Γιούστσενκο - Γιούλια Τιμόσενκο, συνεχίζεται από τις ουκρανικές αρχές. Μία μέρα νωρίτερα, η Ιντερπόλ είχε ακυρώσει δικό της ένταλμα σύλληψης.

Ως συνήθως, πάντως, σημαντικότερες εξελίξεις για το μέλλον της οδεύουσας προς τη νέα αναμέτρηση Ουκρανίας σημειώνονταν εκτός της χώρας. Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο άφηνε να διαρρεύσει ότι είναι «ικανοποιημένο» με το συμβιβασμό στη Ράντα, την ουκρανική Βουλή. Στις Βρυξέλλες, όπου υπήρξε σύνοδος του ΝΑΤΟ, Ρωσία και ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. Περιείχε, μεταξύ άλλων, μία έκκληση προς όλες τις ενεχόμενες πλευρές «να αποφύγουν τη χρήση ή την προτροπή στη βία... και να εργαστούν ώστε να διασφαλίσουν μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία που θα αντανακλά τη βούληση του ουκρανικού λαού». Τη δήλωση συνυπέγραψε εκ μέρους της Μόσχας ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η κοινή ρωσοΝΑΤΟική δήλωση δε σημαίνει ότι η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές έπαψε και ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί «πεδίο σύγκρουσης Δύσης και Ρωσίας», όπως ισχυριζόταν ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ - κάθε άλλο. Η μασκαράτα «συναίνεσης» απλώς επιβεβαιώνει ότι δόθηκε παράταση στην εκδήλωση της σύγκρουσης. Ο Λαβρόφ, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, επανέλαβε πως «είναι ουσιώδες να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας». Με το «οποιαδήποτε», φυσικά, ο Λαβρόφ αναφερόταν στη δυτική ανάμειξη - είναι χαρακτηριστικό ότι σε στέλεχος της Οτπορ, της γιουγκοσλαβικής οργάνωσης που με δυτική υποστήριξη συνέβαλε τα μάλα στην ανατροπή Μιλόσεβιτς, απαγορεύτηκε χτες και πάλι να μπει στη χώρα.

Ο Λαβρόφ συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία «δεν μπορεί να είναι ταγμένη μόνο στη Δύση ή μόνο στην Ανατολή», αντανακλώντας μια «συμβιβαστική» διάθεση στη ρωσική ηγεσία. Υπέρ του «συμβιβασμού» τοποθετήθηκε και ο Γερμανός ομόλογός του Γιόσκα Φίσερ, κάνοντας λόγο για «επιτυχές αποτέλεσμα» της Τετάρτης στη Βουλή της Ουκρανίας που «υποστηρίζουν όλες οι πλευρές». Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και ο Κόλιν Πάουελ, δηλώνοντας «πολύ ικανοποιημένος από την κοινή σημερινή (χτεσινή) ανακοίνωση» ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Περί «ένδειξης συμφιλίωσης» μίλησε ο Ευρωπαίος ύπατος εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα.

Οι συμφιλιωτικοί τόνοι, λοιπόν, επιλέχτηκαν αντί της ανοιχτής αναμέτρησης - αλλά μόνο για την ώρα... Η ευρωπαϊκή και αμερικανική πολιτική επιλογή της διείσδυσης στην Ευρασία εξάλλου εκφράστηκε στη συνέλευση του ΟΑΣΕ και από μια εκπληκτική δήλωση του Μολδαβού υπουργού Εξωτερικών, που έκανε λόγο για ανάγκη απαλλαγής της χώρας από «τη ρωσική κατοχή». Η Ουκρανία και η Μολδαβία, περιττό να λεχθεί, δεν είναι οι μόνες χώρες που Ρώσοι και Δύση παλεύουν να εντάξουν στις αντίστοιχες «σφαίρες επιρροής» τους.

  • Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Ουκρανίας στο Ντόνετσκ παγίδευσε 13 εργαζόμενους, ανέφερε χτες τηλεγράφημα του ΑΡ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ