Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Νεοφιλελευθερισμός και μεταφορές

Ο λόγος για τις θαλάσσιες μεταφορές. Κάθε πέρσι και καλύτερα θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος, χωρίς ίχνος υπερβολής για όσους διαβιούν, άρα γνωρίζουν από πρώτο χέρι αυτό που συμβαίνει στη νησιωτική Ελλάδα, μετά τη θερινή περίοδο. Τα ολιγοπώλια που νέμονται τις γραμμές, αποκομίζοντας απίστευτα κέρδη με το έμπα του χειμώνα αποσύρουν τα καλύτερα πλοία και αφήνουν τα νησιά έρμαια στην τύχη τους και να εξυπηρετούνται αραιά και πού από σαπιοκάραβα. Με μια μόνο εξαίρεση, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ακόμα και σε γραμμές επιδοτούμενες, τα πλοία εμφανίζονται ως UFO, αν μπορούμε να μιλάμε για πλοία. Δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ τους καλοτάισε και στα ίδια χνάρια - όπως ήταν αναμενόμενο - οδεύει η ΝΔ. Μόνη λύση ο αγώνας των κατοίκων, αν δε θέλουμε να μιλάμε για δύο διαφορετικές Ελλάδες.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Θαλάσσιο Πάρκο στην τύχη του

Και πάλι το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου το θέμα. Οπως ήταν αναμενόμενο, αφέθηκε στην τύχη του ή καλύτερα βορά στα συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή, με την ανοχή (και τη συνενοχή) των κυβερνήσεων. Πόσο γρήγορα ξεχάστηκαν τα ταρατατζούμ των «επισήμων» και οι φιέστες...

Ολα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν...

Στην πολύπαθη Χαλκιδική. Η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού (κεντρικά και περιφερειακά) έχει ως αποτέλεσμα, μαζί με τα μεταλλεία να συνυπάρχουν τουριστικές μονάδες. Μαζί με εντατικές αγροτικές καλλιέργειες βιομηχανίες. Ενα πραγματικό αλαλούμ που δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα, τεχνητές αντιθέσεις και τεράστια καταστροφή στο φυσικό (και το κοινωνικό) περιβάλλον. Η αποθέωση της λειτουργίας της αγοράς!

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

«Φουρόγατος» τ. 55

Μ' ένα άκρως ενδιαφέρον αφιέρωμα για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής των Χανίων κυκλοφορεί η διμηνιαία οικολογική εφημερίδα που εκδίδεται στον εν λόγω νομό. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μάς ξεναγεί στα φαράγγια του Δίκταμου και των Μαχαιρών, στις βόρειες και τις δυτικές ακτές, στη χερσόνησο Σπάθα και Γαρμπούσα, στη Φαλόσαρνα και το Ελαφονήσι. Ακολουθούν οι υδροβιότοποι της Κρήτης και οι λίμνες Αγυιάς και Κουρνά. Μια εξαίρετη εργασία, προϊόν της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, που, αν μη τι άλλο, πρέπει να φτάσει σε όλα τα σχολεία του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ