Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βιολογικά όπλα...

Η Τουρκία παραβαίνει την υποχρέωσή της να αναφέρει στον ΟΗΕ ότι διεξάγει έρευνες ή ότι κατέχει αμυντικά βιολογικά όπλα. Πέρα απ' αυτό η τουρκική στρατιωτική ηγεσία ενέκρινε το 1986 σε μυστική διαταγή της τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων.

Αυτό διαπιστώνεται σε διεξοδική έρευνα της οργάνωσης «Sunshine Project» που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της σύσκεψης στη Γενεύη των κρατών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση για τα βιολογικά όπλα, ένα από τα οποία είναι και η Τουρκία. Τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν στον ΟΗΕ κάθε χρόνο διεξοδικές πληροφορίες για τη διεξαγωγή ερευνών ή την κατοχή αυτών των όπλων. Η Αγκυρα αρνείται ότι έχει παρόμοιο πρόγραμμα. Οι πληροφορίες όμως της αναφερόμενης οργάνωσης, που δημοσιεύονταν σε ορισμένες γερμανικές εφημερίδες χτες (10 Δεκέμβρη), διαψεύδουν την τουρκική κυβέρνηση. Ετσι, όπως αποκαλύπτει αυτή η πηγή, ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά νοσοκομεία της Τουρκίας, η στρατιωτική ιατρική ακαδημία Gulhane (GATA), διατηρεί ιδιαίτερο τμήμα στο οποίο διεξάγονται έρευνες για βιολογικά όπλα. Αλλά και αλλού διεξάγονται σχετικές έρευνες, π.χ. στο κτηνιατρικό ινστιτούτο Etlik, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Refik Saydam, αποκαλύπτει η «Sunshine Project».

H Αγκυρα τηρεί σιγή, γράφει η «Νόιες Ντόιτσλαντ», αλλά μόνο η πλήρης διαφάνεια μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη «ενός επιθετικού βιολογικού δυναμικού», που καλύπτεται από το μανδύα των αμυντικών όπλων.

Παρόμοιου περιεχομένου είναι η σχολιασμένη είδηση της «Financial Times Deutschland».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ