Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο ΟΜΗΡΟΣ για την οδύσσεια της οικονομίας!

Το σήμερα και το μέλλον έχει διαλεκτική σχέση με το ιστορικό παρελθόν. Και κατά κάποιον τρόπο προσδιορίζει τη συνέχεια, ως προς τις οικονομικές και πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στο μεσογειακό χώρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Καρλ Μαρξ από το 1848 είχε διακρίνει τέσσερις περιόδους της μεσογειακής οικονομικής εποχής, με τη σημαντική επίδραση της αρχαιοελληνικής εμπορικής και πολιτιστικής επέκτασης.

Στο χώρο αυτό, ως προς την οικονομία, διέκρινε την προκεφαλαιοκρατική, που περιλαμβάνει την αρχαία και μεσογειακή και την κεφαλαιοκρατική που περιλαμβάνει τη νεότερη και την εποχή του καπιταλισμού.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στο ιστορικό έργο του παλιού Ιταλού πολιτικού Αμιντόρε Φανφάνι που κυκλοφόρησε το 1960 (και στην Ελλάδα το 1962, από τον εκδοτικό οίκο Ι. Γ. Βασιλείου, σε μετάφραση Μίνας Ζωγράφου και τίτλο: «Η ελληνική οικονομία κατά την αρχαιότητα»).

Τα σχετικά στοιχεία του βιβλίου αυτού αναζητήθηκαν σε αρχαία κείμενα στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και επιβεβαιώθηκαν από την ανάγκη και αποκρυπτογράφηση της γραμμικής γραφής Β.

Μπορούμε να συμπεράνομε, αναφέρεται, «ότι οι Ελληνες και οι Φοίνικες συνέβαλαν στην προπαρασκευή της ενότητας των λαών της Μεσογείου, με σημαντική προσπάθεια στον τομέα της ναυτιλίας, γεωργίας, τεχνικών γνώσεων, μεταλλουργίας, υφαντουργίας, κεραμικής και εμπορικών συναλλαγών. Φοίνικες και Ελληνες μεταβίβασαν στη Δύση τη γνώση του αλφαβήτου και του νομίσματος που υπήρξαν ένας ακόμη παράγων για την ανάπτυξη, των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με διαφορετικούς λαούς».

Αντιπαραβάλλοντας την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη ο συγγραφέας αναφέρει: «Η λέξις Ελλάς φέρει στο νου τη φιλοσοφία, την τέχνη, την ελευθερία. Η λέξις Ρώμη φέρει στο νου την κατάκτηση, τη διακίνηση, το κράτος, το δίκαιο».


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ