Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τίμησε τη δημοσιογραφία

Οσο και να γνωρίζεις το επερχόμενο τέλος, δεν μπορείς να το πιστέψεις όταν έρχεται. Γνωρίζαμε ότι ο αξιαγάπητος συνάδελφος Κώστας Κωβαίος έδινε τη μάχη του με δύναμη, αξιοπρέπεια, αισιοδοξία και ελπίζαμε να ξανανικήσει τον καρκίνο, όπως την πρώτη φορά, χρόνια πριν. Δυστυχώς, προχτές υπέκυψε, στα 52 του χρόνια, και μαζί του τα όνειρά του για την τέχνη και τον πολιτισμό που υπηρέτησε μέσα από τη δημοσιογραφία για πάρα πολλά χρόνια.

Είναι δύσκολο να αποχαιρετήσεις τον φίλο, τον συνάδελφο, τον άνθρωπο που ήξερες ότι στο όνειρο δεν έβαζε τελεία. Δύσκολο και απίστευτο το τελευταίο «αντίο» που θα δοθεί σήμερα (1.30μ.μ., από το Γ' Νεκροταφείο).

Υπηρέτησε με πάθος αυτό που αγάπησε, αυτό που σπούδασε, αυτό που δικαιωνόταν μέσα στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ του στην ΕΡΤ, το σπουδαίο και άξιο από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αυτά που η αισθητική και η ιδεολογία του ξεχώριζε.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Επαιξε για λίγο στο θέατρο. Τον κέρδισε, όμως, η δημοσιογραφία. Η αγάπη και η γνώση του για τον πολιτισμό εκφράστηκαν μέσα σειρές εκπομπών με ενδιαφέροντα θέματα και σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, με προγράμματα για τον Απόδημο Ελληνισμό. Επειτα μεταπήδησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, όπου εργάστηκε πάντοτε με μεγάλη επιτυχία ως πολιτιστικός συντάκτης.

Διακρίθηκε, επίσης, στο ντοκιμαντέρ, γυρίζοντας δύο ντοκιμαντέρ για την κινηματογραφική δουλιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το ντοκιμαντέρ «Ο 20ός αιώνας μέσα από το βλέμμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου», τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ για το 2001 στη Νορβηγία, και με το βραβείο ταινιοθηκών Σκανδιναβίας και Ιρλανδίας, το 2002. Με το ντοκιμαντέρ «Τριλογία» εκπροσώπησε την Ελλάδα, το Σεπτέμβρη, στο 34ο Φεστιβάλ Τελουράιντ Ν. Καρολίνας, στις ΗΠΑ.

Πριν λίγες μέρες είχε τουλάχιστον μια τελευταία χαρά. Τιμήθηκε από το Δήμο και την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου. Σε μήνυμά του, που διαβάστηκε στην εκδήλωση, ο σκηνοθέτης, Θ. Αγγελόπουλος, χαρακτήρισε τον τιμώμενο ως «άνθρωπο που υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση την αποστολή που έταξε στον εαυτό του. Σε μια εποχή κρίσιμη σαν κι αυτή, που το μέτριο και το ασήμαντο μακιγιάρονται για να ξεχωρίσουν, ο Κώστας Κωβαίος αναζήτησε το πρωτογενές, το ξεχωριστό, το αναντικατάστατο, αυτό που παράγει ιστορία και οραματική σχέση με το μέλλον».

Τη βαθιά του λύπη για τον πρόωρο θάνατο του Κώστα Κωβαίου εκφράζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήριά του στους οικείους του «άξιου συναδέλφου, που εργάστηκε τηρώντας πάντοτε τη δεοντολογία και τιμώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Ο Κώστας Κωβαίος εκτός από πετυχημένος δημοσιογράφος υπήρξε πολύ καλός και αγαπητός συνάδελφος. Ανθρωπος με ήθος, σεμνός, βαθιά καλλιεργημένος, με έμφυτη ευγένεια».

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η δημοσιογραφική οικογένεια της ΕΡΤ έχασε «ένα επίλεκτο μέλος της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ